Economia bulgară poartă încă urmele recesiunii – premier
El a adăugat că în acest condiţii eforturile guvernului de la Sofia sunt concentrate pe crearea unor condiţii de creştere a investiţiilor. Oreşarski a confirmat că guvernul său va manifesta continuitate în privinţa politicii monetare, a consiliului monetar şi a stabilităţii sistemului bancar. Noile politici ale guvernului vizează un rol mai activ al statului ca factor de reglementare a sistemului financiar şi mai multă libertate pentru mediul de afaceri prin simplificarea procedurilor de autorizare.
Plamen Oreşarski a adăugat că guvernul său, sprijinit de socialişti şi partidul liberal al etnicilor turci, are o nouă abordare orientată spre atragerea investiţiilor străine şi în acest scop vor fi create grupuri de lucru interministeriale.
Referitor la riscul politic, unul ridicat în Bulgaria în condiţiile protestelor antiguvernamentale care au loc de mai bine de cinci luni, premierul bulgar a spus că acest risc politic depinde de multe factori. ”Aş fi un optimist prea mare dacă aş afirma că în viitorul apropiat vom reduce semnificativ riscul politic. Supremaţia legii este legată de starea societăţii, sunt factori care nu depind de guvern”, a spus şeful executivului bulgar.
România a fost prezentată la forum de Edit Gyeng, consilier al ministrului delegat pentru proiecte de infrastructură de interes naţional şi investiţii străine, Dan Şova. Edit Gyeng a rostit un discurs intitulat ‘România – o destinaţie de top pentru investitori’, în care a prezentat situaţia macroeconomică şi oportunităţile pentru investitorii străini, inclusiv cele trei scheme de ajutor de stat pentru investitorii importanţi create cu ajutorul Comisiei Europene