Analiştii se aşteptau la o expansiune de 6,6% a economiei chineze în perioada aprilie – iunie 2016, comparativ cu trimestrul doi din 2015.
Deşi temerile privind o încetinire accentuată a creşterii s-au atenuat, investitorii sunt îngrijoraţi de efectele Brexitului asupra economiei mondiale şi a Chinei.
Comparativ cu primul trimestru din 2016, PIB-ul Chinei a înregistrat un avans de 1,8% în perioada aprilie – iunie 2016, uşor peste estimările analiştilor.
În iunie, Guvernul de la Beijing a majorat cheltuielile cu 19,9%, a anunţat vineri Ministerul de Finanţe, după un avans de 17,6% în mai.
De asemenea producţia industrială a crescut luna trecută cu 6,2%, iar vânzările de retail cu 10,6%, uşor peste estimările analiştilor.
Guvernul estimează o expansiune a PIB-ului Chinei de 6,5 – 7% anul acesta, după un avans de 6,9% anul trecut, cel mai lent ritm de creştere din ultimii 25 de ani.
Creşterea activităţii economice nu este sustenabilă şi se datorează aproape exclusiv expansiunii creditării şi injectării de fonduri. China va trebui să înceapă o perioadă dureroasă în următorii ani şi, foarte probabil, ar putea urma un program de salvare a băncilor, a avertizat Christopher Balding, profesor asociat la Peking University HSBC Business School.