În cursul anului 2023, economia ţării a stăpânit furtuna, a adăugat preşedintele chinez, în acest discurs difuzat de postul oficial de televiziune CCTV şi citat de agenţia de presă Xinhua.
Împovărată de o gestionare foarte costisitoare a crizei de Covid-19, a doua cea mai mare economie a lumii s-a străduit să-şi revină în 2023.
Şomajul record în rândul tinerilor, lipsa de încredere a consumatorilor şi o criză persistentă a datoriilor în sectorul imobiliar, care este unul cheie, au cântărit, de asemenea, asupra creşterii.
Activitatea manufacturieră a Chinei a continuat să se contracte în decembrie, au arătat duminică datele oficiale.
Indicele managerilor de achiziţii (PMI), care reflectă sănătatea lumii industriale, a fost de 49,0 puncte, a anunţat Biroul Naţional de Statistică (BNS), comparativ cu 49,4 puncte în noiembrie. Acest indice este în scădere pentru a treia lună consecutiv.
În ultimele luni, Beijingul a anunţat o serie de măsuri specifice, precum şi o emisiune mare de obligaţiuni suverane pentru a stimula cheltuielile cu infrastructura şi a revigora activitatea economică.
Dar rezultatele acestei politici au fost până acum mixte, iar PMI a intrat în zona pozitivă o singură dată în ultimele nouă luni.
În ciuda unor semne încurajatoare, cum ar fi creşterea PIB-ului Chinei de 4,9%, mai bună decât se aştepta, în trimestrul al treilea, Beijingul va avea probabil dificultăţi să-şi atingă obiectivul anual de creştere de aproximativ 5%, cel mai modest din ultimii ani