Economia Chinei, tot mai aproape de o “aterizare dură”

În timp ce euforia pieţelor după ultimul program de stimulare lansat de Rezerva Federală a SUA începe să dispară, investitorii sunt forţaţi să se confrunte cu temeri tot mai mari legate de China, a cărei economie pare tot mai vulnerabilă la o "aterizare dură", potrivit unei analize CNBC, citată de Mediafax.
Economica.net - Dum, 23 sept. 2012, 12:28
Economia Chinei, tot mai aproape de o “aterizare dură”

Informaţiile economice sub aşteptări şi avertismentele marilor companii internaţionale au amplificat temerile privind situaţia celei de-a doua mari economii a lumii. Evoluţia marchează o schimbare substanţială comparativ cu numai câţiva ani în urmă, când capacitatea de a rezista impactului crizei din 2008 a făcut dinChinainvidia celor mai multe ţări din G7.

Până recent, cei mai mulţi investitori s-au concentrat pe problemele din SUA şi zona euro, unde Banca Centrală Europeană a prezentat un program care ar trebui să ajute la rezolvarea crizei datoriilor din uniunea monetară.

Problemele economice ale Chinei sunt cauzate în principal de factori care nu sunt sub controlul său. Problemele din Europa şi SUA au tras economia Chinei pe o pantă de încetinire, iar liderii de la Beijing sunt tot mai atenţi cu intervenţiile.

Acum, datele sub aşteptări pun sub semnul întrebării în ce măsură poate China să salveze economia globală prin propria creştere a PIB.

„Este în principal o problemă externă, cu această încetinire pe unele din cele mai mari pieţe ale Chinei, care afectează avansul exporturilor. Sunt încă oţarăcare depinde de exporturi”, a declarat James Dorn, vicepreşedinte la Libertarian Cato Institute şi expert în economia Chinei.

Cea mai mare economie asiatică se află sub presiune atât din cauza reducerii cererii interne, cât şi a scăderii investiţiilor străine. Temerile sunt amplificate şi de disputa verbală tot mai dură dintre Beijing şi Tokyo, care ameninţă să afecteze şi pieţele financiare.

Pieţele au scăzut joi după ce s-a aflat că activitatea industriei prelucrătoare a înregistrat o creştere foarte redusă în septembrie. Informaţia a urmat un raport în care se arată că investiţiile străine au scăzut în august pentru a treia lună consecutiv

Între timp, marile companii americane simt efectele încetinirii din China. FedEx a înrăutăţit în această săptămână ţintele de profit pentru anul următor, motivând prin creşterea slabă a econonmiei mondiale pe ansamblu şi a Chinei în special. Google a anunţat că va închide în octombrie un serviciu online de descărcare de muzică în China, după ce acesta a avut un impact sub aşteptări.

În ultima decadă,Chinaa înregistrat o creştere economică medie de 11%, reprezentând circa 10% din avansul economiei mondiale. De explozia economiei Chinei au profitat şi companiile străine, precum Caterpillar, ale cărei acţiuni au urcat de patru ori în ultimii zece ani, în urma vânzărilor de echipamente de construcţii către China.

Beijingul a promis că în acest an creşterea PIB se va situa la 7,5%, însă unii analişti se aşteaptă la un avans mai mic de 7%, o barieră psihologică cu implicaţii majore pentru economia globală, scrie CNBC. O încetinire s-ar resimţi şi în rândul altor economii emergente şi dezvoltate care au avut o evoluţie bună datorită relaţiilor comerciale cu China.

Te-ar mai putea interesa și
Drum Expres Arad – Oradea: CNSC a admis parțial contestația Nurol, după ce ucrainenii de la Automagistral au fost desemnați câștigători pentru lotul 3
Drum Expres Arad – Oradea: CNSC a admis parțial contestația Nurol, după ce ucrainenii de la Automagistral au fost ...
Consiliul Național de Soluționare a Contestațiilor (CNSC) a admis în parte contestația turcilor de la Nurol la licitația pentru construcția lotului 3 al Drumului Expres Arad - Oradea. Amintim......
CFR S.A despre traficul feroviar. Pe ruta Roşiori Nord – Craiova sunt întârzieri pentru că s-a rupt o șină
CFR S.A despre traficul feroviar. Pe ruta Roşiori Nord – Craiova sunt întârzieri pentru că s-a rupt o șină
Traficul feroviar este deschis, la această oră, pe toate magistralele de cale ferată, iar circulaţia trenurilor este ...
UE vrea să introducă restricţii la importurile de alimente, după modelul Trump
UE vrea să introducă restricţii la importurile de alimente, după modelul Trump
Uniunea Europeană (UE) intenţionează să blocheze importul anumitor produse alimentare care nu respectă diferite criterii, ...
Anunț de la Premier Energy pentru clienți. Ce se întâmplă cu prețurile la energie electrică
Anunț de la Premier Energy pentru clienți. Ce se întâmplă cu prețurile la energie electrică
Premier Energy Furnizare, unul dintre marii furnizori de energie electrică pentru clienții casnici, a transmis clienților ...