Eu am o dovada simplă a creșterii economice: traficul intens din București. De exemplu, după ce a trecut Paștele mi-am dat seama că nici nu se cunoaște că… a trecut Paștele, Bucureștiul este plin de mașini la orice oră și este neobișnuit de dificil să ajungi dintr-o parte în alta a orașului. De ani buni de zile nu am mai avut parte de o asemenea aglomerație.
Anyway, pentru pretențioșii care vor “dovezi științifice”, nu vorbe goale, uitați-vă la evoluția PIB și a masei monetare. Vă spune ceva?!
E simplu, prieteni. Dacă în economie intră bani atunci aceștia impulsionează cheltuielile. Aceasta este povestea oricărui boom economic de când ne știm. Iar ritmul expansiunii monetare s-a accelerat în ultima vreme și – ghiciți ce?! – se va accelera în continuare cu injecția de 3 miliarde pe care tocmai a operat-o BNR și, bineînțeles, cu scăderea TVA la alimente. Dacă nu era ANAF cu înăsprirea colectării fiscale economia ar fi crescut și mai mult.
Anyway, așa cum v-am spus mai demult, creșterea asta economică demolează mitul că economia are nevoie de investiții publice. Nu, economia nu are nevoie de investiții publice, economia este ținută în loc de investițiile publice! De la Revoluție încoace în România s-a investit mult și prost. Bine, nu atât de mult ca în China sau în țările asiatice. Dar mai mult decât în Polonia, fără efect.
Tocmai reducerea investițiilor publice, tocmai limitarea risipei guvernamentale este de bun augur pentru economie. Deoarece, uite, elimină deficitul bugetar și astfel creează spațiu fiscal pentru reduceri de taxe.
Bogdan Glăvan este profesor universitar de economie și Director al Centrului de Economie Politică și Afaceri „Murray Rothbard” din cadrul Universității Româno-Americane, București.