Banca Franţei a îmbunătăţit prognoza privind evoluţia celei de-a doua economii a zonei euro, care ar urma să înregistreze în 2021 o creştere de 5,8%, faţă de un avans de 5,4% previzionat în martie, după ce cheltuielile şi investiţiile ridicate au ajutat PIB-ul Franţei să depăşească media din zona euro. Pierderea productivităţii în urma crizei este de asemenea mai redusă decât se estima, iar Banca Franţei a revizuit în creştere şi previziunile pentru 2022 şi 2023, la 4,1% şi, respectiv, 2%.
„În ceea ce priveşte ieşirea din criză, economia nu a ajuns încă la acel moment dar accelerează considerabil. Există două motoare de creştere: cheltuielile de consum şi investiţiile, care corespund revenirii încrederii – cheia redresării”, a afirmat guvernatorul Băncii Franţei, Francois Villeroy de Galhau.
Impulsionarea redresării zonei euro a provocat o dezbatere în rândul membrilor BCE privind momentul şi modul în care vor fi retrase măsurile de sprijin. Villeroy a declarat că orice discuţii pe acest subiect sunt speculative iar recenta accelerare a inflaţiei, care ar putea determina BCE să înăsprească politica monetară, este doar temporară.
Banca Franţei se aşteaptă acum ca rata inflaţiei în 2021 să se situeze la 1,5%, faţă de un nivel de 1,1% previzionat în martie. Apoi rata inflaţiei ar urma să scadă la 1,2% în 2022 şi în 2023.
Conform datelor publicate luna trecută de Institutul Naţional de Statistică (Insee), declinul PIB-ului Franţei în 2020 a fost de 8%, în timp ce deficitul public s-a situat la 9,2% din PIB.