Destatis a precizat că în trimestrul aprilie-iunie 2020 cheltuielile de consum au scăzut cu 10,9% comparativ cu primul trimestru, investiţiile de capital s-au diminuat cu 19,6% iar exporturile s-au prăbuşit cu 20,3%. De asemenea, lucrările de construcţii, care în mod normal sunt un motor de creştere pentru economia germană, au scăzut cu 4,2%. Singura veste bună în trimestrul al doilea a venit din partea consumului de stat, care a crescut cu 1,5% comparativ cu trimestrul precedent, datorită programelor de salvare lansate de Guvernul de la Berlin.
Parlamentul german a suspendat în acest an o prevedere legală care impune o frână pentru datoriile publice, în ideea de a permite Guvernului să finanţeze răspunsul la criză. Această revizuire cu 180 de grade a politicii fiscale, după mai mulţi ani de bugete echilibrate, a făcut ca statul german să înregistreze un deficit bugetar de 51,6 miliarde de euro în perioada ianuarie-iunie 2020, ceea ce înseamnă un deficit de 3,2% din PIB potrivit criteriilor de la Maastricht.
Săptămâna trecută însă, Banca Centrală a Germaniei (Bundesbank) a apreciat că economia germană ar urma să cunoască o relansare rapidă şi generalizată în lunile de vară, după ce în primăvară a înregistrat o contracţie fără precedent, însă pentru o redresare completă ar putea fi nevoie de un vaccin contra noului coronavirus.
Germania este principalul partener comercial al României iar, la nivelul UE, Germania este principala destinaţie a bunurilor exportate de 17 state membre şi una dintre primele trei destinaţii pentru 22 de state membre.