Economia Germaniei va înregistra o creştere solidă în primul semestru din 2015 – Bundesbank

Economica.net
23 03. 2015
german_flag_7664319274_08063200

‘PIB-ul Germaniei, în urma surprinzătorului avans înregistrat la sfârşitul lui 2014, ar trebui să continue ritmul solid de creştere în primul trimestru din 2015. Şi pentru următoarele trei luni ne aşteptăm să continue această tendinţă. principalele motoare de creştere a economiei vor fi cererea pe plan extern, consumul privat şi, într-o măsură mai mică, sectorul construcţiilor’, se arată în raportul Bundesbank, care atrage atenţia asupra redresării investiţiilor companiilor.

Instituţia a explicat că, deja, cheltuielile de consum au beneficiat de pe urma evoluţiilor favorabile de pe piaţa forţei de muncă şi a majorării salariilor şi vor fi în continuare susţinute de preţul mai scăzut al ţiţeiului. Mai mult, gospodăriile economisesc mai mult, a apreciat Bundesbank.

La rândul lor, analiştii susţin că poziţia fiscală solidă a Germaniei, situaţia foarte bună a pieţei de muncă, inflaţia scăzută, declinul semnificativ al preţului ţiţeiului, deprecierea euro şi noile măsuri de politică monetară adoptate de către Banca Centrală Europeană /BCE/ oferă măsuri suplimentare de optimism privind perspectivele celei mai mari economii europene în acest an

Germania, cea mai mare economie europeană, a înregistrat o creştere peste aşteptări în trimestrul patru din 2014, de 0,7%, comparativ cu precedentele trei luni, datorită majorării cererii pe plan intern şi a scăderii preţului ţiţeiului.

În 2014, PIB-ul Germaniei a crescut cu 1,6%, depăşind estimările Oficiului Federal de Statistică (Destatis), de 1,5%. Analiştii se aşteptau ca, în ultimele trei luni din 2014, economia germană să înregistreze un avans de 0,3%.

În ritm anual, PIB-ul Germaniei a urcat cu 1,6% în perioada octombrie-decembrie 2014, depăşind, de asemenea, estimările analiştilor, de 1%. Destatis a confirmat că în trimestrul trei din 2014 avansul economiei a fost de 0,1%. În trimestrul doi PIB-ul a scăzut cu 0,1%.

În ianuarie, Guvernul german a îmbunătăţit estimările de creştere în acest an, pe fondul îmbunătăţirii situaţiei pe piaţa forţei de muncă, al scăderii preţului ţiţeiului şi al măsurilor de stimulare adoptate de către BCE.

În 2015, PIB-ul Germaniei ar urma să înregistreze un avans de 1,5%, faţă de 1,3% prognozat în octombrie, a anunţat, miercuri, Guvernul de la Berlin, datorită majorării cheltuielilor de consum şi salariilor.

Numărul angajaţilor va atinge, anul acesta, nivelul record de 42,8 milioane şi, împreună cu veniturile mai ridicate, vor sprijini creşterea economiei în acest an, susţine Executivul german.

Deşi criticată de către politicienii germani şi de Bundesbank, decizia BCE de a lansa măsuri de relaxare cantitativă (QE) în valoare de 1.100 miliarde de euro a îmbunătăţit încrederea companiilor.

Ministerul Economiei de la Berlin se aşteaptă ca preţul mediu al barilului de ţiţei să se situeze, anul acesta, la 59 de dolari, ceea ce va reduce costurile pentru companii şi va majora cheltuielile de consum.