Redresarea va fi încetinită de noile restricţii ce vor fi probabil impuse pentru a stopa răspândirea pandemiei, în timp ce multe companii sunt încă afectate de consecinţele măsurilor de izolare din primăvară, care le-au redus rezervele financiare, apreciază analiştii DIW.
Cancelarul Angela Merkel urmează să aibă miercuri o reuniune cu şefii executivelor celor 16 landuri pentru a lua o decizie privind închiderea tuturor barurilor şi restaurantelor începând din 4 noiembrie, măsură menită să încetinească răspândirea pandemiei. Potrivit proiectului de hotărâre guvernamentală, consultat de cotidianul german Bild, restaurantele vor putea opera numai în regim de livrări pentru acasă, iar şcolile şi grădiniţele vor rămâne deschise.
Merkel a dorit ca şefii executivelor celor 16 landuri să fie de acord cu închiderea sălilor de fitness, a cazinourilor, a cinematografelor, a teatrelor şi a sălilor de concerte. În schimb, magazinele ar urma să rămână deschise cu condiţia respectării măsurilor de igienă şi de distanţare fizică.
Acelaşi document arată că guvernul federal doreşte să furnizeze ajutor financiar firmelor afectate de restricţiile antiepidemiologice.
Germania, lăudată pentru menţinerea ratei de infectare cu COVID-19 mult sub cea din alte state dezvoltate în faza iniţială a pandemiei, se confruntă în prezent cu o creştere substanţială a numărului total de cazuri, care miercuri a ajuns la 449.275, dintre care aproape 15.000 în precedentele 24 de ore.
Oficiul federal de statistică (Destatis) va publica în 30 octombrie datele preliminare privind evoluţia PIB-ului Germaniei în trimestrul trei din 2020.
Economia germană, motorul Europei, a înregistrat în trimestrul al doilea o contracţie record cu 9,7%, ca urmare a colapsului cheltuielilor de consum, investiţiilor companiilor şi exporturilor în cel mai grav moment al pandemiei. Guvernul de la Berlin se aşteaptă la un declin cu 5,8% al economiei germane anul acesta, faţă de un recul de 6,3% previzionat în aprilie.