Astfel, indicatorul Composite Purchasing Managers (PMI) în Germania, care măsoară activitatea în sectorul serviciilor şi industrie, a scăzut în octombrie la 52,6 puncte, de la 53,2 puncte în luna precedentă, potrivit unei estimări preliminare a Markit. Indicele din această lună este la cel mai slab nivel din ultimele trei luni.
Un indicator PMI de peste 50 de puncte indică o expansiune a economiei, iar sub valoarea de 50 de puncte indicatorul reflectă o contractare a economiei.
‘Sectorul privat din Germania a început ultimul trimestru al anului într-un mod pozitiv. Un ritm mai lent de creştere în servicii înseamnă că pe ansamblu expansiunea economiei a încetinit uşor faţă de nivelul înregistrat în trimestrul trei’, a declarat Tim Moore, economist la Markit.
De asemenea, Chris Williamson, economist şef al Markit, a declarat: ‘Ne aşteptăm la un avans al economiei de 0,4% în trimestrul trei şi posibil la 0,3% în ultimele trei luni ale anului’.
Comenzile noi în industrie au continuat să crească în octombrie, deşi contractele din străinătate au înregistrat un avans mai lent, arată datele Markit.
Cea mai mare economie europeană beneficiază de cel mai redus nivel al şomajului din aproape 20 de ani şi de redresarea zonei euro. În august, rata şomajului în Germania a fost de 6,8%.
Germania a înregistrat o creştere peste aşteptări în trimestrul al doilea al acestui an, arată cifrele preliminare publicate recent de Oficiul Federal de Statistică (Destatis).
Astfel, Produsul Intern Brut al Germaniei a înregistrat un avans de 0,7% în perioada aprilie-iunie 2013, graţie în special creşterii consumului gospodăriilor şi a investiţiilor.
De asemenea, contrar aşteptărilor, comerţul extern a contribuit şi el la creşterea economică, Destatis precizând că exporturile au crescut mai rapid decât importurile.
Creşterea de 0,7% înregistrată în trimestrul al doilea vine după un prim trimestru în care economia germană a stagnat, iar în ultimul trimestru al anului trecut a înregistrat o contracţie de 0,5%.