Economia Germaniei a încetinit mai mult decât se estima în T3

Germania, cea mai mare economie europeană, a înregistrat în trimestrul trei din 2016 cel mai lent ritm de creştere din ultimul an, ceea ce scoate în evidenţă fragilitatea redresării zonei euro, într-o perioadă de incertitudini sporite, transmit DPA, Bloomberg şi Reuters.
Economica.net - mar, 15 nov. 2016, 09:16
Economia Germaniei a încetinit mai mult decât se estima în T3

PIB-ul Germaniei a crescut cu 0,2% în perioada iulie – septembrie 2016, arată datele preliminare publicate marţi de Oficiul Federal de Statistică (Destatis), după un avans de 0,4% în trimestrul doi din 2016 şi de 0,7% în primele trei luni din acest an. Analiştii se aşteptau la o expansiune de 0,3% în trimestrul trei 2016.

Avansul a fost determinat de majorarea cheltuielilor guvernamentale şi a celor private, în timp ce exporturile au scăzut uşor. De asemenea, au scăzut investiţiile în echipamente, în timp ce în sectorul construcţiilor s-a înregistrat creştere.

În ritm anual, economia germană a crescut cu 1,7% în trimestrul trei din 2016, sub estimările analiştilor, de 1,8%.

Impactul deciziei Marii Britanii de a ieşi din Uniunea Europeană (Brexit) va reduce cu aproximativ 0,25 puncte procentuale creşterea Germaniei în 2017, a estimat recent Institutul pentru Studii Economice din Köln (IW).

Exporturile, în mod tradiţional motorul de creştere al economiei germane, vor scădea probabil cu 9% în 2017, din cauza deprecierii lirei sterline, avertizează IW. Anul trecut, companiile germane au exportat în Marea Britanie bunuri în valoare de aproximativ 89 de miliarde de euro (97 miliarde de dolari). Regatul Unit este a treia destinaţie importantă pentru produsele din Germania, iar incertitudinile cu privire la viitorul Londrei cu restul statelor membre UE afectează deciziile de investiţii.

Luna trecută, Guvernul german şi-a îmbunătăţit prognoza de creştere pentru 2016, de la 1,7% până la 1,8%, graţie cheltuielilor crescute pentru integrarea emigranţilor, preţului scăzut al petrolului şi cursului de schimb favorabil al monedei euro.

În schimb, estimările pentru anul viitor au fost revizuite în scădere, până la un avans de 1,4%, faţă de o creştere de 1,5%, cât se estima anterior.

Te-ar mai putea interesa și
Sectorul în care lipsa lichidității creează probleme mari: ”Poți să ai profit, dacă n-ai lichiditate, falimentezi”
Sectorul în care lipsa lichidității creează probleme mari: ”Poți să ai profit, dacă n-ai lichiditate, falimentezi”
Lipsa lichidității creează probleme mari în agricultură, într-un an în care seceta a calamitat producția agricolă în multe zone din țară. Măsurile anunțate de guvernanți, printre care......
Ce-și doresc românii sub bradul de Crăciun? Femeile și generația Z au predilecție pentru daruri în bani, chiar dacă anul acesta cadourile se cumpără preponderent din economii
Ce-și doresc românii sub bradul de Crăciun? Femeile și generația Z au predilecție pentru daruri în bani, chiar dacă ...
Anul acesta, cadourile de Crăciun se cumpără cu fondurile din economii (53% dintre respondenți), nu cu bani împrumutați ...
Polonia vrea să accelereze aprobările pentru Ofertele Publice Inițiale, ca să facă mai atractivă Bursa din Varșovia
Polonia vrea să accelereze aprobările pentru Ofertele Publice Inițiale, ca să facă mai atractivă Bursa din Varșovia
Autoritatea de Supervizare Financiară din Polonia (KNF) caută să accelereze aprobările pentru Ofertele Publice Iniţiale ...
Rusia suspendă exportul de uraniu îmbogățit către Statele Unite
Rusia suspendă exportul de uraniu îmbogățit către Statele Unite
Rusia, cel mai mare furnizor de uraniu îmbogăţit din lume, a anunţat vineri că a impus restricţii temporare asupra ...