Cifra publicată acum a confirmat o estimare inițială, publicată la sfârșitul lunii octombrie, conform căreia cea mai mare economie a Europei s-a contractat cu 0,1%.
„După slaba creștere economică înregistrată în prima jumătate a anului 2023, economia germană a început a doua jumătate a anului cu o ușoară scădere a performanței”, a declarat Ruth Brand, președintele Destatis, citată de Reuters.
Germania s-a numărat printre în acest an printre statele europene cu cele mai slabe evoluții economice, din cauza costurile ridicate ale energiei, comenzile globale slabe și ratele mai mari ale dobânzilor.
În al doilea trimestru din 2023, economia Germaniei a crescut cu 0,1% după ce a stagnat în primele trei luni ale anului.
Produsul intern brut (PIB) ajustat s-a contractat cu 0,4% de la an la an în al treilea trimestru.
Cheltuielile consumatorilor privați, care reprezintă aproximativ două treimi din PIB, au fost cu 0,3% mai mici decât în trimestrul precedent, a spus Destatis. Cheltuielile guvernamentale de consum au crescut pentru prima dată în mai mult de un an cu 0,2%, a adăugat acesta.
O hotărâre judecătorească care a blocat transferul de fonduri neutilizate de la pandemie la investiții ecologice și a provocat o gaură de 60 de miliarde de euro (65,44 de miliarde de dolari) în bugetul Guvernului a condus la o incertitudine majoră, în special în rândul industriei, cu privire la investițiile planificate.
„Măsurile de austeritate guvernamentale ar putea duce la o slăbire suplimentară a creșterii”, a spus economistul șef al VP Bank Bank Thomas Gitzel, tot el adăugând că „este puțin probabil ca consumul sau investițiile private să revină brusc”.
Bundesbank a declarat luni, în raportul său economic lunar, că economia germană se va reduce probabil din nou în trimestrul al patrulea și va da semne de ușoară îmbunătățire la începutul anului viitor.