Economia Germaniei: Creştere peste aşteptări în T4 din 2014, datorită majorării cererii pe plan intern

Germania, cea mai mare economie europeană, a înregistrat o creştere peste aşteptări în trimestrul patru din 2014, de 0,7%, comparativ cu precedentele trei luni, datorită majorării cererii pe plan intern şi a scăderii preţului ţiţeiului, transmit Reuters şi AP.
Economica.net - vin, 13 feb. 2015, 09:11
Economia Germaniei: Creştere peste aşteptări în T4 din 2014, datorită majorării cererii pe plan intern

În 2014, PIB-ul Germaniei a crescut cu 1,6%, depăşind estimările Oficiului Federal de Statistică (Destatis), de 1,5%, scrie Agerpres.

Analiştii se aşteptau ca în ultimele trei luni din 2014 economia germană să înregistreze un avans de 0,3%.

În ritm anual, PIB-ul Germaniei a urcat cu 1,6% în perioada octombrie-decembrie 2014, depăşind de asemenea estimările analiştilor, de 1%. Destatis a confirmat că în trimestrul trei din 2014 avansul economiei a fost de 0,1%. În trimestrul doi PIB-ul a scăzut cu 0,1%.

Luna trecută, Guvernul german a îmbunătăţit estimările de creştere în acest an, pe fondul îmbunătăţirii situaţiei pe piaţa forţei de muncă, al scăderii preţului ţiţeiului şi al măsurilor de stimulare adoptate de BCE.

În 2015, PIB-ul Germaniei ar urma să înregistreze un avans de 1,5%, faţă de 1,3% prognozat în octombrie, a anunţat miercuri Guvernul de la Berlin, datorită majorării cheltuielilor de consum şi salariilor.

‘Economia Germaniei este într-o situaţie bună, a făcut faţă turbulenţelor geopolitice şi a revenit pe creştere anul trecut’, a afirmat ministrul Economiei, Sigmar Gabriel.

Numărul angajaţilor va atinge anul acesta nivelul record de 42,8 milioane şi, împreună cu veniturile mai ridicate, vor sprijini creşterea economiei în acest an, susţine Executivul german.

Deşi criticată de politicienii germani şi de Bundesbank, decizia Băncii Centrale Europene de a lansa măsuri de relaxare cantitativă (QE) în valoare de 1.100 miliarde de euro a îmbunătăţit încrederea companiilor. Ministerul Economiei de la Berlin se aşteaptă ca preţul mediu al barilului de ţiţei să se situeze anul acesta la 59 de dolari, ceea ce va reduce costurile pentru companii şi va majora cheltuielile de consum.

Anul acesta cheltuielile gospodăriilor ar urma să crească cu 1,6%, după un avans de 1,1% anul trecut, în timp ce expansiunea exporturilor va încetini la 3,6% în 2015, de la 3,7% în 2014, a anunţat Guvernul de la Berlin.

Şi analiştii susţin că poziţia fiscală solidă a Germaniei, situaţia foarte bună a pieţei de muncă, inflaţia scăzută, declinul semnificativ al preţului ţiţeiului, deprecierea euro şi noile măsuri de politică monetară ce urmează să fie adoptate de BCE oferă măsuri suplimentare de optimism privind perspectivele celei mai mari economii europene în acest an.

Te-ar mai putea interesa și
Agroland Agribusiness achiziționează o platformă agro-industrială pentru semințe și cereale în județul Mehedinți, pentru care a plătit 2 milioane de lei
Agroland Agribusiness achiziționează o platformă agro-industrială pentru semințe și cereale în județul Mehedinți, ...
Agroland Agribusiness (BVB: AAB), companie antreprenorială românească, parte a grupului Agroland, specializată în vânzarea de inputuri pentru agricultură, a anunțat astăzi că a cumpărat o......
Ministerul Finanțelor: 82% dintre contribuabili au achitat la timp obligaţiile fiscale în prima jumătate a anului 2024
Ministerul Finanțelor: 82% dintre contribuabili au achitat la timp obligaţiile fiscale în prima jumătate a anului 2024
82% dintre contribuabili au achitat la timp obligaţiile fiscale în prima jumătate a anului 2024 şi vor primi o bonificaţie ...
Banca Națională a Italiei prognozează o creștere economică de 0,8% pentru acest an și de 0,9% în 2025
Banca Națională a Italiei prognozează o creștere economică de 0,8% pentru acest an și de 0,9% în 2025
Banca Centrală a Italiei se aşteaptă la o creştere a economiei ţării de 0,8% în 2024 şi de 0,9% în 2025, sub nivelul ...
Libra Internet Bank: Combustibilii și energia au mai împins inflația în jos, la 4,6%, în septembrie. Estimăm că BNR va menține dobânda cheie la 6,5% la următoarea ședință din noiembrie
Libra Internet Bank: Combustibilii și energia au mai împins inflația în jos, la 4,6%, în septembrie. Estimăm că BNR ...
Rata anuală a inflației a coborât la 4,6% în luna septembrie, de la 5,1% în august, pe fondul ieftinirii lunare a combustibililor, ...