Totuşi, Institutul de cercetare economică este mai optimist decât Banca Centrală a Germaniei (Bundesbank) şi Guvernul de la Berlin, care se aşteaptă la o expansiune de 0,3% şi, respectiv, de 0,5% a Produsului Intern Brut în acest an.
De asemenea, Ifo a publicat săptămâna aceasta un studiu care arată că încrederea oamenilor de afaceri în economia Germaniei a crescut pentru a doua lună consecutiv în iunie, ceea ce semnalează că cea mai mare economie europeană se redresează.
‘Multe vor depinde de stabilizarea economiei în ţările lovite de criză din zona euro. De asemenea, o redresare susţinută a economiei mondiale este la fel de importantă pentru creşterea economiei germane’, a declarat luna acesta preşedintele Bundesbank, Jens Weidmann.
Consumul privat a ajutat Germania să înregistreze o creştere modestă, de 0,1%, în primul trimestru al acestui an, care permite însă celei mai mari economii europene să evite intrarea în recesiune.
În perioada ianuarie-martie 2013, Produsul Intern Brut al Germaniei a înregistrat o creştere de 0,1%, după o contracţie de 0,7% în ultimele trei luni ale anului trecut. O recesiune este definită în mod tehnic drept două trimestre consecutiv de scădere a PIB.
Oficiul federal de statistică (Destatis) a precizat că în primul trimestru al acestui an consumul privat a crescut cu 0,8% comparativ cu trimestrul precedent, în timp ce chletuielile publice au scăzut cu 0,1%. Construcţiile au scăzut cu 2,1% iar investiţiile de capital au scăzut cu 1,5%.