Contracţia de 6,5% din primul trimestru al acestui an vine după o contracţie de 7,5% în ultimul trimestru al anului trecut.
Cheltuielile de consum au scăzut cu 7,5% în ritm anual în primul trimestru, în timp ce investiţiile de capital au scăzut cu 21,3% pe măsură ce guvernul grec a luat măsuri pentru a limita deficitul bugetar. În schimb, un efect pozitiv al faptului că Grecia este în recesiune pentru al cincilea an consecutiv este că importurile au scăzut, ceea ce a diminuat deficitul balanţei comerciale cu 41,9%.
‘Evoluţia pozitivă a exporturilor şi scăderea importurilor nu au putut compensa declinul consumului şi al investiţiilor de capital fix’, a declarat economistul National Bank of Greece Nikos Magginas. ‘Presiunile de recesiune vor continua şi în al doilea trimestru. Incertitudinea cumulată cu deteriorarea pe piaţa muncii vor limita cheltuielile de consum, în timp ce sprijinul din partea exporturilor va fi slab’, a adăugat economistul.
În schimbul pachetului de sprijin în valoare de 130 zeci de miliarde de euro acordat de partenerii din zona euro şi Fondul Monetar Internaţional, Grecia a trebuit să reducă cheltuielile, inclusiv prin tăierea salariilor şi pensiilor în sectorul public, şi a majorat în mai multe rânduri taxele în ultimii doi ani.
Potrivit prognozelor Băncii centrale şi ale Organizaţiei pentru Cooperare şi Dezvoltare Economică (OCDE), economia Greciei ar urma să se contracte cu 5,0-5,3% în acest an.