În perioada iulie-septembrie 2022, PIB-ul Italiei a crescut cu 0,5% comparativ cu precedentele trei luni, depăşind estimările analiştilor.
Avansul în domeniul serviciilor şi stocurilor a sprijinit creşterea economică, în timp ce comerţul a frânat evoluţia economiei. Totuşi, creşterea de 0,5% din trimestrul trei din 2022 reprezintă o încetinire semnificativă faţă de avansul de 1,1% în perioada aprilie-iunie 2022.
Încetinirea este cauzată parţial de inflaţie, care s-a situat în medie la 9% înainte de a atinge nivelul record de 12,8% în octombrie, afectând cheltuielile de consum şi majorând costurile pentru companii.
Cele mai recente previziuni ale autorităţilor de la Roma indică o creştere a economiei italiene de 3,3% anul acesta şi de doar 0,6% în 2023, dar mulţi analişti se aşteaptă la recesiune.
În ritm anual, PIB-ul Italiei a crescut cu 2,6% în trimestrul trei din 2022, depăşind estimările analiştilor.
Noul ministru al Economiei, Giancarlo Giorgetti, a anunţat luni că Executivul va reduce deficitul bugetar şi datoria în următorii ani, dar pe termen scurt a promis majorarea cheltuielilor.
Surse care au dorit să-şi păstreze anonimatul au declarat pentru Reuters că Guvernul de la Roma intenţionează să majoreze ţinta de deficit în 2023 la 4,5% din PIB, de la un nivel de 3,4% previzionat luna trecută, ceea ce va permite măsuri expansioniste evaluate la aproape 21 miliarde de euro.
Giorgetti a declarat că Germania şi Franţa au anunţat deja „ample măsuri” de sprijin a economiei, pentru a contracara creşterea inflaţiei şi a crizei din energie, iar Italia nu trebuie să se teamă să procedeze la fel.
Economistul UniCredit Loredana Federico a declarat că grupul bancar încă se aşteaptă la recesiune spre finalul anului, Italia „fiind în mod special vulnerabilă la criza energiei din Europa”.
Federico a apreciat că probabil sezonul turistic de succes din această vară a sprijinit creştere economiei în trimestrul trei din 2022, într-o ţară în care în care aproximativ 13% din PIB este legat de turism. Economistul UniCredit se aşteaptă la un declin al PIB-ului Italiei de 0,5% în trimestrul patru din 2022 şi la un avans de 3,7% pe ansamblul acestui an, peste ţinta autorităţilor de la Roma, de 3,3%.