Economia Italiei ar urma să înregistreze o creştere modestă în trimestrul trei din 2016
‘După o stagnare în trimestrul doi, PIB-ul ar trebui să înregistreze o creştere uşoară în perioada iulie-septembrie 2016 deoarece redresarea economiei continuă într-un ritm moderat’, se arată în buletinul economic lunar al BoI.
Guvernul premierului Matteo Renzi a înrăutăţit estimarea de creştere a economiei în acest an, de la 1,2% la 0,8%, după rezultatele dezamăgitoare din trimestrul doi.
‘Investiţiile s-au redresat, dar creşterea este modestă comparativ cu alte state din zonă’, apreciază Banca Centrală a Italiei.
Instituţia sugerează că Executivul ar trebui să se ‘concentreze pe măsuri de stimulare a investiţiilor şi reducerea costurilor administrative’.
De asemenea, numărul de angajaţi a ajuns la nivelul de dinaintea crizei, în trimestrul doi înregistrându-se o creştere de 0,7% a numărului de italieni care muncesc şi un avans de 1,2% al persoanelor care desfăşoară activităţi profesionale independente.
Datoria publică a scăzut în august la 2.224 miliarde de euro, primul declin din decembrie 2016, a anunţat Banca Centrală a Italiei.
Conform unui recent raport al FMI, datoria publică a Italiei ar urma să crească de la 132,7% din PIB anul trecut la 133,2% din PIB anul acesta şi la 133,4% din PIB anul viitor. Estimările FMI sunt peste cele ale Guvernului italian, care se aşteaptă la scăderea datoriei la 132,8% din PIB în 2016 şi la 132,2% din PIB în 2017.
De asemenea, FMI estimează că a treia economie a zonei euro ar urma să înregistreze o creştere de 0,8% anul acesta şi de 0,9% anul viitor.