În perioada ianuarie-martie 2014, PIB-ul Regatului Unit a crescut cu 3,1%, comparativ cu perioada similară din 2013, fiind cel mai semnificativ avans de la sfârşitul lui 2007, arată datele publicate marţi de Oficiul Naţional de Statistică (ONS).
Comparativ cu trimestrul patru din 2013, economia Marii Britanii a urcat cu 0,8% în primele trei luni din acest an, fiind al cincilea trimestru consecutiv de expansiune – cea mai îndelungată perioadă de creştere de la criza financiară din 2008.
‘Nu pare să fie cazul unei majorări a ratei dobânzii de către Banca Angliei în acest an şi continuăm să presupunem că ideea înăspririi politicii monetare poate fi amânată până după alegerile din mai 2015’, consideră economistul Philip Shaw, de la banca Investec.
‘Datele de astăzi arată că Marea Britanie îşi revine. Dar încă nu putem fi siguri, trebuie să implementăm în continuare planul nostru economic pe termen lung’, a declarat ministrul britanic de Finanţe, George Osborne.
Serviciile, care reprezintă peste 75% din PIB-ul Marii Britanii, au înregistrat un avans de 0,9% în primul trimestru din 2014, după un avans de 0,8% în precedentele trei luni, iar producţia industrială a urcat cu 0,8% şi construcţiile cu 0,3%.
Ritmul de creştere al economiei Marii Britanii va depăşi estimările în 2014 şi 2015, dar Guvernul nu va încetini programul de reducere a deficitului, a anunţat recent ministrul de Finanţe, George Osborne, la prezentarea bugetului în Camera Comunelor.
Redresarea care a început în 2013 se accelerează, dar sunt necesare eforturi mai mari pentru majorarea exporturilor şi a investiţiilor, pentru ca avansul economiei să nu încetinească, a afirmat oficialul britanic.
Potrivit datelor Oficiului pentru Responsabilitate Bugetară (OBR), Produsul Intern Brut al Marii Britanii ar urma să înregistreze în acest an o creştere de 2,7%, faţă de un avans de 2,4% estimat în decembrie, a anunţat George Osborne.
În 2015, PIB-ul Marii Britanii ar urma să înregistreze un avans de 2,3%, faţă de 2,2% estimat în decembrie.
Banca Angliei (BoE) se aşteaptă la o creştere a economiei de 3,4% în acest an, ceea ce ar face din Marea Britanie una dintre ţările cu cea mai bună evoluţie din rândul naţiunilor dezvoltate.
În ciuda revizuirii în creştere a perspectivelor economiei, George Osborne a dat asigurări că va fi menţinut programul de reducere a deficitului.
În 2013, economia Marii Britanii a crescut cu 1,7%, sub avansul de 1,9% înregistrat de Statele Unite, dar depăşind majoritatea economiilor europene.
Ritmul rapid de creştere al economiei – care depăşeşte tendinţa pe termen lung a Marii Britanii – va spori probabil speculaţiile privind momentul în care Banca Angliei (BoE) va decide majorarea ratei dobânzii.
În 21 ianuarie, FMI a revizuit în sus estimările privind avansul economiei Marii Britanii la 2,4% în 2014, faţă de o creştere de 1,9% estimată în octombrie.