În perioada iulie – septembrie 2013, PIB-ul Regatului Unit a înregistrat o creştere de 0,8%, mai mare decât cea din trimestrul doi, de 0,7%, şi din primele trei luni ale anului, de 0,4%, a anunţat, miercuri, Oficiul Naţional de Statistică (ONS), confirmând datele preliminare din 25 octombrie.
În ritm anual, economia britanică a crescut cu 1,5% în trimestrul trei din 2013, în linie cu estimările analiştilor şi cu prognoza precedentă a ONS.
Ritmul redresării economiei Marii Britanii anul acesta i-a surprins chiar şi pe membrii Guvernului. Rata anualizată de creştere de peste 3% o depăşeşte pe cea a altor state dezvoltate, dar rămâne cu 2,5% mai mică decât nivelul de vârf înregistrat la începutul lui 2008.
După anunţarea datelor ONS, lira sterlină s-a apreciat, ajungând la cel mai ridicat nivel faţă de dolar din ultimele 11 luni.
Domeniul serviciilor, care reprezintă aproape 80% din PIB-ul Marii Britanii, a urcat cu 0,7% în perioada iulie – septembrie 2013 şi a depăşit nivelul ridicat înregistrat înaintea crizei financiare globale. Cheltuielile de consum au urcat cu 0,8%, cel mai rapid ritm de creştere din 2010, în timp ce investiţiile companiilor au crescut cu 1,4%, după un declin de aproape 3% în trimestrul doi.
Producţia industrială a urcat cu 0,6% în trimestrul trei din 2013, iar sectorul construcţiilor a înregistrat un avans de 1,7%. Exporturile au crescut cu 2,4%, iar deficitul comercial net s-a extins la 8,9 miliarde de lire sterline (14,5 miliarde de dolari), de la 5,5 miliarde de lire sterline în trimestrul doi.
Analiştii se aşteaptă ca ministrul britanic de Finanţe, George Osborne, să revizuiască în creştere estimările privind avansul economiei Marii Britanii şi să reducă previziunile privind împrumuturile.