Economia românească a crescut de două ori mai rapid decât media din UE, în trimestrul patru 2018
Ritmul de creştere înregistrat de economia românescă în ultimele trei luni ale anului trecut este însă inferior avansului înregistrat de Lituania (1,6%), Cipru, Letonia şi Ungaria (toate trei cu un avans de 1,1%), Finlanda (0,9%) şi Danemarca (0,8%).
În ritm anual, perioada octombrie – decembrie 2018 comparativ cu perioada similară a lui 2017, economia românească a înregistrat un avans de 4%, de două ori mai mare decât media de 1,4% în Uniunea Europeană şi avansul de 1,2% în zona euro.
După ce, timp de mai multe trimestre, România a înregistrat cea mai mare creştere economică din Uniunea Europeană, în ultimul trimestru al anului trecut, avansul economiei româneşti a fost mai mic decât cel înregistrat de Letonia (5,5%), Ungaria (4,8%) şi Polonia (4,6%).
Joi, Institutul Naţional de Statistică (INS) a anunţat că avansul economiei româneşti a încetinit la 4,1% în 2018, de la 7% în anul precedent. Şi în ultimul trimestru al anului trecut, comparativ cu trimestrul precedent, economia românească şi-a încetinit creşterea la 0,7% (serie ajustată sezonier), de la 1,7% în trimestrul trei faţă de trimestrul doi. Faţă de aceeaşi perioadă din anul 2017, Produsul Intern Brut a înregistrat o creştere cu 4,1% pe seria brută şi de 4% pe seria ajustată sezonier.
Comisia Europeană a arătat recent, în previziunile economice intermediare de iarnă, că boom-ul economic care a început în România în anul 2017 s-a temperat în 2018. Creşterea reală a Produsului Intern Brut s-a redus de la 7% în 2017 la un nivel estimat la 4% în 2018, preciza Executivul european.
Ministrul Finanţelor Publice, Eugen Teodorovici, a declarat marţi, pentru AGERPRES, că a solicitat Comisiei Europene ca în rapoartele pe care le întocmeşte să cuprindă atât previziunile referitoare la evoluţiile economiilor cât şi rezultatele finale înregistrate de statele europene.