Economia României a crescut cu 0,7% în primul trimestru din 2013

Produsul Intern Brut, date ajustate sezonier,  estimat pentru primul trimestru din 2013 a fost de 154887,5 milioane lei preţuri curente, în creştere, în termeni reali, cu 0,7% faţă de trimestrul al patrulea din 2012 şi cu 2,2% faţă de primul trimestru din 2012.
Economica.net - mie, 05 iun. 2013, 07:00
Economia României a crescut cu 0,7% în primul trimestru din 2013

Anterior, INS a anunţat că produsul intern brut în primul trimestru al acestui an a crescut, în termeni reali, cu 0,5% comparativ cu trimestrul IV din 2012, iar faţă de primele trei luni ale anului trecut s-a majorat cu 2,1% pe seria brută.

Datele prezentate de INS indică, totuşi perspective incerte ale evoluţiei economice, întrucât atât agricultua, pe partea de formare, cât şi consumul individual, pe parte de utilizare, au avut contribuţii negative la creşterea PIB pe primul trimestru, iar determinante pe partea de utilizare rămân exporturile.

În aceste condiţii, creşterea economică apare ca fiind strict legată de evoluţia internaţională, în principal a economiilor din UE, principalul partener comercial.

INS notează că din punctul de vedere al utilizării PIB, creşterea s-a datorat exportului net (cu o contribuţie de +3,0%), consecinţă a creşterii cu 3,9% a exporturilor de bunuri şi servicii corelată cu reducerea volumulului importurilor de bunuri şi servicii cu 1,7%.

Ca urmare a scăderii volumului cheltuielii pentru consum final al gospodăriilor populaţiei şi al formării brute de capital fix (cu 0,3% şi, respectiv, 0,7%) aceste componente de cheltuieli au avut o contribuţie negativă la creşterea PIB, de -0,2% şi, respectiv de -0,1%.

La creşterea PIB, în trimestrul I 2013 faţă de trimestrul I 2012, au contribuit toate ramurile economiei, cu excepţia agriculturii, silviculturii şi pescuitului care a avut o contribuţie negativă (-0,3%).

Majoritatea analizelor privind creşterea economică pentru acest an mizează pe o revenire a agriculturii, după anul agricol 2012 foarte slab.

Contribuţii mai importante la creşterea PIB au avut industria (+0,7%), cu o pondere de 28,8% la formarea PIB şi al cărei volum de activitate s-a majorat cu 2,6%, comerţul cu ridicata şi cu amănuntul; repararea autovehiculelor şi motocicletelor; transport şi depozitare; hoteluri şi restaurante (+0,4%), cu o pondere de 12,7% la formarea PIB şi al cărui volum de activitate s-a majorat cu 3,2% şi activităţile profesionale, ştiinţifice şi tehnice; activităţi de servicii administrative şi activităţi de servicii suport (+0,4%), cu o pondere mai redusă la formarea PIB (5,3%), dar care au înregistrat o creştere semnificativă a volumului de activitate (6,8%).

Te-ar mai putea interesa și
Turiștii care aleg Grecia încep să se orienteze către lunile din afara sezonului de vârf tradițional
Turiștii care aleg Grecia încep să se orienteze către lunile din afara sezonului de vârf tradițional
În Grecia, cererea de călătorii în timpul verii se modifică, de la lunile de vârf tradiţionale iulie şi august, la lunile mai, iunie şi septembrie, în urma schimbărilor climatice şi a......
Vladimir Putin declară că Rusia a folosit o rachetă balistică hipersonică cu rază medie de acţiune pentru a lovi o țintă militară ucraineană
Vladimir Putin declară că Rusia a folosit o rachetă balistică hipersonică cu rază medie de acţiune pentru a lovi o ...
Preşedintele rus Vladimir Putin a declarat joi seara, într-un discurs către naţiune, că Rusia a lansat un atac cu rachetă ...
Agenția GMP & U a câștigat contul TAZZ
Agenția GMP & U a câștigat contul TAZZ
Agenția de comunicare GMP & U anunță că a câștigat contul Tazz, în urma unei licitații, completându-și astfel portofoliul ...
Burduja anunță că în mai 2025 va fi finalizată centrala pe gaz de la Iernut
Burduja anunță că în mai 2025 va fi finalizată centrala pe gaz de la Iernut
Executivul a aprobat joi prelungirea Planului Naţional de Investiţii, ultimul obiectiv rămas în finanţare fiind centrala ...