Economia României a scăzut cu 0,5% în trimestrul al treilea

Produsul Intern Brut estimat pentru trimestrul al treilea a scăzut, în termeni reali, cu 0,5% faţă de trimestrul al doilea din acest an şi cu 0,6% faţă de trimestrul al treilea din 2011.
Economica.net - joi, 06 dec. 2012, 08:14
Economia României a scăzut cu 0,5% în trimestrul al treilea

În primele nouă luni din 2012, PIB a crescut, în termeni reali, cu 0,2% faţă de primele nouă luni din 2011.

Cele mai mari creşteri ale activităţii au avut loc în domeniile de activităţi profesionale, ştiinţifice şi tehnice, activităţi de servicii administrative şi activităţi de servicii suport (+13,8%). De asemenea,  tranzacţiile imobiliare (+10,4%) şi activităţile de spectacole, culturale şi recreative, reparaţii de produse de uz casnic şi alte servicii (+8,1%) au înregistrat creşteri semnificative.

Creşteri uşoare ale volumului de activitate s-au înregistrat în telecom (+4,1%) şi în comerţ cu amănuntul şi ridicata, repararea autovehiculelor şi motocicletelor, transport şi depozitare; hoteluri şi restaurante (+2,8%).
 
Agricultura a înregistrat cea mai mare scădere a activităţii (-29,8%). Reduceri ale volumului de activitate s-au mai înregistrat în administraţie publică şi apărare; asigurări sociale din sistemul public; învăţământ; sănătate şi asistenţă socială (-1,3%), construcţii (-0.7%), industrie (-0,3%) şi intermedieri financiare şi asigurări (-0,1%).

Volumul impozitelor pe produs colectate la bugetul de stat s-a majorat, impozitele nete pe produs înregistrând o creştere cu 9,0%.
 
Din punctul de vedere al utilizării Produsului Intern Brut, în trimestrul III 2012 cererea internă a crescut cu 0,1 procente, comparativ cu acelaşi trimestru din anul 2011, în special ca urmare a creşterii semnificative a formării brute de capital fix, cu 9,9%. Consumul final total s-a redus cu 1,6%, ca urmare a diminuării volumului cheltuielilor pentru consumul final al gospodăriilor populaţiei (-1,4%) şi a  cheltuielilor pentru consumul final al administraţiilor publice (-2,4%).
Un efect negativ asupra PIB l-a avut evoluţia exportului net ca urmare a reducerii mai accentuate a  volumului exporturilor de bunuri şi servicii (-4,2%) comparativ cu cel al importurilor (-1,9%).  

Produsul Intern Brut estimat pentru perioada 1.I-30.IX 2012 a fost de 416268,3 milioane lei preţuri curente, în creştere – în termeni reali – cu 0,2% faţă de perioada 1.I-30.IX 2011.

 Creşterea a fost determinată, în mod semnificativ, de majorarea volumului de activitate şi, în consecinţă, a valorii adăugate brute din activităţi profesionale, ştiinţifice şi tehnice; activităţi de servicii administrative şi activităţi de servicii support (+8,9%), tranzacţii imobiliare (+4,7%), informaţii şi comunicaţii  (+2,7%), activităţi de spectacole, culturale şi recreative; reparaţii de produse de uz casnic şi alte servicii (+2,4%), comerţ cu amănuntul şi ridicata; repararea autovehiculelor şi motocicletelor; transport şi depozitare; hoteluri şi restaurante (+1,0%) şi construcţii (+0,8%).

Cele mai importante reduceri ale volumului de activitate s-a înregistrat în agricultură, silvicultură şi pescuit (-20,4%) şi  administraţie publică şi apărare; asigurări sociale din sistemul public; învăţământ; sănătate şi asistenţă socială (-2,6%).
    Consumul final total s-a diminuat cu 0,1% în perioada 1.I-30.IX 2012, comparativ cu perioada corespunzătoare din anul precedent, în special pe seama scăderii, cu 2,0%, a cheltuielii pentru consumul final al administraţiilor publice, în timp ce cheltuiala pentru consumul final al gospodăriilor populaţiei a crescut cu 0,3%.

Te-ar mai putea interesa și
ANM: Temperaturile vor fi oscilante în majoritatea regiunilor până la sfârșitul anului. Precipitații în aproape toată țara până pe 27 decembrie
ANM: Temperaturile vor fi oscilante în majoritatea regiunilor până la sfârșitul anului. Precipitații în aproape toată ...
Regimul termic diurn va avea oscilaţii de la o zi la alta în majoritatea regiunilor, până spre sfârşitul acestui an, iar până pe 27 decembrie se vor înregistra precipitaţii în aproape......
Guvernul de la Atena se așteaptă ca turismul să aducă anul viitor Greciei venituri de peste 20 de miliarde de euro
Guvernul de la Atena se așteaptă ca turismul să aducă anul viitor Greciei venituri de peste 20 de miliarde de euro
Veniturile Greciei din turism ar urma să depăşească 20 miliarde de euro anul acesta, iar primele semne pentru anul viitor ...
Turcia dorește să încheie un acord de demarcație maritimă cu noile autorități din Siria
Turcia dorește să încheie un acord de demarcație maritimă cu noile autorități din Siria
Turcia îşi propune să încheie un acord de demarcaţie maritimă cu Siria după ce un guvern permanent va fi format la ...
Ministrul bulgar al Turismului, Evtim Miloshev: Deficitul de angajați din stațiunile de iarnă nu poate fi acoperit decât cu personal străin
Ministrul bulgar al Turismului, Evtim Miloshev: Deficitul de angajați din stațiunile de iarnă nu poate fi acoperit decât ...
Rezolvarea deficitului de angajaţi în staţiunile de iarnă din Bulgaria nu va fi posibilă fără a face angajări din ...