Economia României poate creşte mai repede decât cea a Europei. Şeful FP, Greg Konieczny, explică de ce şi cum
„Există suficiente condiţii pentru ca România să aibă o creștere de 3% pe an. O absorbție mai bună a fondurilor UE ar putea contribui chiar la o creștere anuală de 5% în următorii ani, ceea ce ar face din România una dintre economiile cu cea mai rapidă rată de creștere din Europa”, scrie Greg Konieczny, şeful Fondului Proprietatea (FP), într-un articol publicat luni 11 noiembrie 2014, în publicaţia britanică Investment Week.
România a înregistrat progrese „aproape deloc surprinzătoare”, „din perspectiva competitivităţii globale”, care i-au adus una dintre cele mai ridicate rate de creștere a PIB-ului în Uniunea Europeană în primul trimestru din 2014, plus 3,8% an/an . Chiar şi creșterea sub așteptări din al doilea trimestru din 2014 (+1,4%), „a fost suficientă pentru a depăși majoritatea membrilor UE”, mai spune Greg Konieczny, care conduce FP, din poziţia de vice-președinte executiv al Templeton Emerging Markets Group.
Creșterea consumului privat, „susținut de creșterile salariale și de rata scăzută a șomajului, a contribuit semnificativ la această evoluție. Cererea privată continuă să beneficieze de pe urma inflației reduse și a dobânzilor mici, care vor stimula de asemenea și încrederea consumatorilor”, se mai spune în articololul şefului FP.
„România a făcut progrese semnificative în ceea ce privește stabilizarea economiei sale prin măsuri dure de austeritate, programe de privatizare și inițierea consolidării fiscale în decursul ultimilor ani. În plus, a menținut un nivel redus al inflației și balanțe de cont curent și fiscal sustenabile, și se află într-o poziție bună pentru a promova la categoria piețelor emergente”.
Greg Konieczny critică, însă, progresele reduse privind aplicarea principiilor de guvernanţă corporatistă în întreprinderilor de stat.
„Deși un sistem nou, modern, de guvernanță corporativă a fost implementat pentru aceste companii, uneori măsurile au fost realizate doar pe jumătate. Există în continuare interferență politică în procesul de numire a managerilor și se observă o lipsă a alinierii intereselor directorilor executivi ai companiilor cu cele ale acționarilor deoarece, în majoritatea cazurilor, aceștia încă nu sunt stimulați adecvat, iar criteriile de performanță încă nu sunt foarte bine alese”.
Şeful FP mai acuză „taxele mari pentru investiţia pe piața de capital din România” și faptul că „reglementările stufoase și imprevizibile continuă de asemenea să pună presiune asupra fluxurilor de investiții străine, din cauza riscurilor asociate cu piața locală”.
Dezvoltarea Bursei ar trebui să continue, iar listările de succes ale companiilor ar trebui să fie urmate de „sprijin în continuare din partea guvernului pentru a susține aceste companii să își atingă potențialul întreg și pentru a genera investiții străine, care vor ajuta economia să crească și să se dezvolte”.
„Bursa de valori nu va genera creștere pe termen lung fără ajutor, iar ofertele publice de succes trebuie să câștige încrederea investitorilor” a mai scris Greg Konieczny, managerul Fondului Proprietatea (FP) în numărul din 11 noiembrie 2014 al Investment Week.