Economia României va creşte cu 2,7%, în 2015 – Coface

Economica.net
29 01. 2015
calcul_audit_prognoza__plan_88946200

‘În scenariul de bază pentru anul 2014, Coface estimează că avansul anual al PIB-ului va fi de maximum 2,5%, valoarea finală depinzând de nivelul consumului din luna decembrie (inclusiv cel guvernamental). Pentru anul 2015, se aşteaptă ca activitatea economică să rămână pe o tendinţă crescătoare, înregistrând o creştere marginală superioară, comparativ cu 2014’, estimează specialiştii Coface.

Ei sunt de părere că tendinţa va fi susţinută de consumul privat, aportul mai important al formării brute de capital, atât în mediul privat, cât şi instituţional, un aport zero la creşterea economică din partea agriculturii, aportul negativ din partea relaţiilor comerciale externe, scrie Agerpres.

‘În scenariul de bază (cu aportul agriculturii), avansul PIB-ului real pentru anul 2015 este estimat la 2,7%, existând posibilitatea de a varia între 2,5% – 3%, în condiţiile în care agricultura va înregistra o dinamică apropiată de tendinţa pe termen lung’, au informat specialiştii Coface.

Leul va continua să aibă o evoluţie stabilă în 2015. Banda de variaţie va fi între 4,4 – 4,5 lei/euro

‘Estimăm că moneda locală va continua să aibă o evoluţie stabilă pe parcursul anului 2015, cu o bandă de variaţie între 4,4 – 4,5 (lei/euro – n. r.) în majoritatea timpului’, sunt de părere specialiştii Coface, scrie scrie Agerpres.

În ceea ce priveşte anul 2014, ei consideră că moneda locală a înregistrat una dintre cele mai bune evoluţii din regiune din perspectiva stabilităţii, aceasta având cea mai scăzută volatilitate.

 

Inflaţia va creşte către ţinta BNR de 2,5%, în a doua parte a anului

Specialiştii Coface estimează că inflaţia va înregistra un trend crescător, către ţinta Băncii Naţionale a României (BNR) de 2,5%, în a doua parte a anului.

‘Anul 2015 va debuta cu o inflaţie anuală sub 1%, urmând să înregistreze un trend crescător către ţinta BNR de 2,5% în a doua jumătate a anului. Astfel, în scenariul de bază, inflaţia medie anualizată pentru 2015 nu va depăşi 2%, însă surprize pot apărea din partea ofertei (‘supply side inflation’) sau a rezultatului producţiei agricole, ambele având un grad ridicat de incertitudine’, estimează specialiştii Coface.

Ei sunt de părere că politica monetară din ultimul an ar trebui să aibă un efect favorabil asupra perspectivelor de relansare a finanţării şi susţinerii creşterii economice, scrie Agerpres.

‘Acest lucru se observă deja, cel puţin din perspectiva orientării creditelor noi către moneda locală, ponderea acestora fiind în creştere în portofoliul băncilor. Cu toate acestea, apetitul mediului privat pentru creditare este în continuare foarte redus, atât pe zona de corporate, cât şi în ceea ce priveşte gospodăriile populaţiei’, mai arată Coface.