Economia Rusiei a crescut cu 1,4%, în 2013

Economia Rusiei a crescut anul trecut cu 1,4%, în linie cu estimările autorităţilor, a declarat, miercuri, ministrul Economiei, Alexei Ulyukayev, citat de Interfax.
Economica.net - mie, 29 ian. 2014, 13:38
Economia Rusiei a crescut cu 1,4%, în 2013

‘Ritmul creşterii economiei anul trecut în nici un caz nu poate fi considerat satisfăcător: 1,4%’, a apreciat oficialul rus.

Acesta a adăugat că avansul a fost împiedicat de factori externi, precum recesiunea din ţările ce sunt parteneri comerciali ai Rusiei, şi interni, cum ar fi nivelul scăzut al investiţiilor.

De asemenea, Alexei Ulyukayev şi-a exprimat speranţa că în acest an rata inflaţiei nu va depăşi 5%, în ciuda deprecierii rublei. Moneda rusească, aflată în cădere liberă de la începutul anului, a pierdut deja 10% din valoare în cursul anului trecut, din cauza ieşirilor de capital, fenomen care afectează majoritatea statelor emergente. În plus, rubla are de suferit şi din cauza încetinirii economiei ruseşti

‘Presupun – sunt aproape sigur – că sunt şanse ridicate ca inflaţia să fie sub 5%, în 2014’, a afirmat ministrul Economiei.

Conform datelor publicate de autorităţile de la Moscova în 22 ianuarie, indicele preţurilor de consum din Rusia a urcat luna aceasta cu 0,4%. Pentru 2014, estimarea Ministrului Economiei indica o inflaţie de 4,5 – 5,5%, faţă de 6,5%, în 2013.

În decembrie, Alexei Ulyukayev avertiza că PIB-ul Rusiei va creşte anul acesta cu doar 1,4%, faţă de un avans de 1,8% estimat anterior. Oficialul a revizuit în scădere prognoza privind evoluţia PIB-ului Rusiei în perioada 2013 – 2015, apreciind că investiţiile companiilor şi cererea vor fi mai slabe decât s-a estimat.

Analiştii intervievaţi de Reuters se aşteptau la o creştere a economiei Rusiei de 1,5% în acest an.

Ulyukayev a declarat că PIB-ul Rusiei va înregistra probabil un avans de 2,5% în 2014 şi de 2,8% în 2015, faţă de o creştere de 3% şi, respectiv, 3,1% estimată anterior.

Revizuirea în scădere a prognozei privind evoluţia PIB-ului Rusiei vine după publicarea unor date care arată un declin al cererii consumatorilor, o stagnare a producţiei industriale şi a investiţiilor firmelor.

Avansul economiei Rusiei în trimestrul trei din 2013 a fost sub estimările analiştilor, care se aşteptau la o accelerare în această perioadă.

Produsul Intern Brut al Rusiei a înregistrat, în perioada iulie – septembrie 2013, o creştere de 1,2%, comparativ cu perioada similară din 2012, un nivel asemănător cu cel înregistrat în primul trimestru din acest an, a anunţat marţi Serviciul Federal de Statistică.

Avansul de 1,2% este sub estimările analiştilor, care se aşteptau la 1,4%, dar în linie cu prognoza Ministerului Economiei.

Şi Fondul Monetar Internaţional (FMI) a avertizat Rusia că trebuie să adopte un alt model economic, care să se bazeze pe exploatarea eficientă a resurselor naturale şi pe îmbunătăţirea climatului investiţional, şi nu pe creşterea preţului la petrol.

Experţii FMI prevăd o încetinire a creşterii economice în Rusia. La sfârşitul lunii septembrie, FMI şi-a revizuit din nou previziunile de creştere a PIB în Rusia pe anul 2013, de la 2,5%, cât se aştepta în iunie, la 1,5%, iar pentru 2014 – de la 3,25% la 3%. Este vorba despre a treia revizuire a prognozelor sale de creştere economică pentru Rusia, de la începutul acestui an.

Guvernul rus, care la începutul anului miza pe o creştere economică de 3,6% în acest an, şi-a revizuit de trei ori prognozele de creştere pentru 2013 şi în prezent mizează pe un avans de 1,4%, după o creştere de 3,4% în 2012 şi una de 4,3% în 2011.

Rusia este cel mai mare producător mondial de energie, iar exporturile de materii prime şi hidrocarburi asigură jumătate din veniturile la bugetul federal.

Te-ar mai putea interesa și
COP29 – Premieră după negocieri. Preşedinţia din Azerbaidjan propune 250 de miliarde de dolari pentru contribuţia ţărilor dezvoltate în combaterea schimbărilor climatice
COP29 – Premieră după negocieri. Preşedinţia din Azerbaidjan propune 250 de miliarde de dolari pentru contribuţia ...
Preşedinţia azeră a COP29 a propus stabilirea contribuţiei ţărilor dezvoltate la finanţarea combaterii schimbărilor climatice pentru ţările în curs de dezvoltare la 250 de miliarde de......
Predoiu, despre Schengen: Era important să avem un acord. Ne-am atins acest obiectiv, toate ţările, nu numai România
Predoiu, despre Schengen: Era important să avem un acord. Ne-am atins acest obiectiv, toate ţările, nu numai România
Ministrul Afacerilor Interne, Cătălin Predoiu, a declarat vineri, la Budapesta, că era important ca vineri să se ajungă ...
SOCAR vrea să-şi vândă participaţiile deţinute la firmele Bursagaz şi Kayserigaz din Turcia
SOCAR vrea să-şi vândă participaţiile deţinute la firmele Bursagaz şi Kayserigaz din Turcia
SOCAR, firma energetică de stat din Azerbaidjan, este în negocieri cu potenţiali cumpărători pentru vânzarea participaţiilor ...
Ciucă: Am pierdut politic fiindcă am format o coaliţie cu PSD
Ciucă: Am pierdut politic fiindcă am format o coaliţie cu PSD
Preşedintele PNL, Nicolae Ciucă, candidat al partidului pentru funcţia de şef al statului, a declarat joi seara, la Craiova, ...