‘Este prematur să spunem că dificultăţile au fost depăşite. Banca Centrală a Rusiei este pregătită să reducă cerinţele minime pentru bănci în materie de provizioane, în cazul în care creditorii se confruntă cu dificultăţi’, a afirmat oficialul în Parlamentul Rusiei.
‘Dacă apare dintr-o dată o criză a plăţilor, putem decide reducerea cerinţelor minime pentru bănci în materie de provizioane. Experienţa a arătat că această măsură ajută la rezolvarea problemelor financiare înainte ca acestea să se extindă’, a adăugat Ksenia Yudayeva.
De asemenea, oficialul a dat asigurări că perioada de volatilitate ridicată a rublei s-a încheiat. În decembrie, moneda Rusiei s-a depreciat la un nivel record, tranzacţionându-se la 80 de ruble pentru un dolar, dar de atunci s-a redresat şi luna aceasta s-a tranzacţionat între 60-70 de ruble pentru un dolar.
Analiştii avertizează că dificultăţile cu care se confruntă economia rusă vor forţa câteva bănci să solicite ajutorul statului pentru a evita intrarea în incapacitate de plată.
Preţul ţiţeiului a scăzut cu peste 50% faţă de iunie 2014, pe fondul excesului de ofertă şi al cererii modeste. Recent, Banca Mondială a avertizat că statele exportatoare de ţiţei, cum ar fi Rusia, vor fi afectate de declinul preţului la ţiţei.
Banca Mondială estimează că PIB-ul Rusiei se va contracta cu 2,9% anul acesta şi va creşte cu doar 0,1% în 2016.