Economia Spaniei va creşte cu 3% în acest an, în pofida crizei din Catalonia

Economica.net
26 10. 2017
spain_379535_960_720_63432300

Economia spaniolă, a patra mare economie a zonei euro, a înregistrat un ritm anual de creştere de 3,2% în 2015 şi 2016 iar o creştere de 3% în acest an ar fi superioară celei înregistrată de alte state mari din zona euro.

Catalonia ar urma să treacă de vineri sub conducerea directă a Madridului, după tentativa de separatism pe care instanţele spaniole au declarat-o neconstituţională. Executivul central intenţionează să demită Executivul catalan şi să transfere competenţele către ministerele de la Madrid, să preia controlul asupra poliţiei catalane, să pună sub tutelă Parlamentul regional şi media publice regionale şi să organizeze alegeri în şase luni.

Luis De Guindos a declarat pentru postul de radio Cadena Ser că, dacă planurile Guvernului de la Madrid privind exercitarea conducerii directe în Catalonia se vor derula cu bine, speră ca în săptămânile următoare să fie reluată dezbaterea şi adoptarea bugetului pe 2018.

Ministrul spaniol al Economiei a mai spus că o vânzare parţială a băncii de stat Bankia este posibilă până la finele acestui an, dacă va fi rezolvată criza din Catalonia. Până la finele lui 2019, Guvernul de la Madrid trebuie să privatizeze Bankia, în încercarea de a-şi recupera fondurile furnizate cu ocazia sprijinirii acestei bănci în 2012.

Separat, Institutul naţional de statistică din Spania (INE) a anunţat că, în trimestrul al treilea, rata şomajului a scăzut la 16,38%, de la 17,2% în trimestrul al doilea, aceasta fiind cea mai mică rată a şomajului înregistrată de Spania în ultimii nouă ani. De asemenea, în trimestrul al treilea al acestui an, Spania a depăşit pragul de 19 milioane persoane ocupate, pentru prima dată în ultimii opt ani. Creşterea economică robustă înregistrată după ce Spania a ieşit din recesiune a dus la crearea mai multor locuri de muncă, a explicat INE.