Economia spaniolă a crescut mai mult decât se estima, în urma majorării consumului
În ritm anual, PIB-ul Spaniei a crescut cu 3,4% în perioada iulie-septembrie 2021, faţă de o expansiune de 2,7% previzionată iniţial, arată datele publicate joi de Institutul Naţional de Statistică (INE).
Unii economişti au pus sub semnul întrebării cifrele iniţiale publicate de INE, argumentând că diversele date indică o redresare mai robustă, după declinul record din 2020. Spania a fost una dintre economiile cele mai afectate de pandemie anul trecut, PIB-ul înregistrând o scădere de 11%, scrie Agerpres.
Joi, Institutul Naţional de Statistică a informat că revizuirea în creştere a datelor din trimestrul trei din 2021 vine în urma avansului peste aşteptări al cheltuielilor gospodăriilor şi al exporturilor.
Săptămâna aceasta, FMI a înrăutăţit prognoza privind creşterea PIB-ului Spaniei în 2021 şi în 2022, la 4,6% şi, respectiv, 5,8%, din cauza efectelor pandemiei asupra sectorului serviciilor şi a perturbărilor din lanţurile globale de aprovizionare.
În ritm trimestrial, PIB-ul Spaniei a crescut cu 2,6% în perioada iulie-septembrie 2021, faţă de o expansiune de 2% previzionată iniţial.
„Întotdeauna am ştiut că datele nu reflectă întregul tablou, după atenuarea considerabilă a restricţiilor în trimestrul trei din 2021 şi a redeschiderii turismului”, a apreciat Melanie Debono, economist la Pantheon Macroeconomics. Aceasta a adăugat: Revizuirea datelor arată că economia spaniolă încă este cu aproximativ 6% sub nivelul de dinaintea pandemiei, mult sub cifrele din alte economii importante ale zonei euro.
Din cauza restricţiilor, ritmul de creştere al PIB-ului Spaniei ar urma să încetinească în ultimele luni din 2021. „Previzionăm un avans trimestrial al economiei spaniole de doar 1% în perioada octombrie-decembrie 2021, şi de 0,2% în primul trimestru din 2022”, a estimat Debono.