Economia SUA a crescut cu 2,9% în ultimul trimestru din 2022
Conform estimărilor publicate joi de Departamentul american al Comerţului, în ultimele trei luni din 2022, Produsul Intern Brut al SUA a înregistrat o creştere anuală de 2,9%, după un avans de 3,2% în trimestrul trei din 2022. Economiştii intervievaţi de Reuters se aşteptau la o expansiune de 2,6% în perioada octombrie-decembrie 2022.
Acesta ar putea fi ultimul trimestru în care se înregistrează o creştere economică solidă, înainte de a-şi face efectul majorările ratelor dobânzii de către Rezerva Federală a SUA (Fed). Cei mai mulţi economişti se aşteaptă la o recesiune în semestrul doi din 2023, dar mai blândă comparativ cu precedentele scăderi ale activităţii economice.
Vânzările cu amănuntul au încetinit semnificativ în ultimele două luni, iar industria şi piaţa locuinţelor sunt în declin. Deşi piaţa forţei de muncă rămâne solidă, încrederea mediului de afaceri se deteriorează, ceea ce va afecta angajările, în cele din urmă.
Creşterea robustă din semestrul doi din 2022 a şters declinul de 1,1% din primele şase luni ale anului. Pe ansamblul anului trecut, economia SUA a înregistrat un avans de 2,1%, faţă de o expansiune de 5,9% în 2021. În 2022, Rezerva Federală a SUA a majorat dobânzile de la aproape zero până la un interval cuprins între 4,25% – 4,50%, cel mai ridicat nivel din 2007.
Cheltuielile de consum (responsabile pentru două treimi din activitatea economiei americane) au fost principalul motor al creşterii economiei, reflectând în principal majorarea cheltuielilor cu bunurile la începutul trimestrului. Cheltuielile sunt sprijinite de rezilienţa pieţei forţei de muncă şi de economiile acumulate în timpul pandemiei.
Dar cererea pentru bunuri de folosinţă îndelungată, cumpărate majoritatea pe credit, este în scădere, iar unele gospodării, în special cele cu venituri mai scăzute, au rămas fără economii. De asemenea, investiţiile companiilor au scăzut în trimestrul patru din 2022.
Separat, datele publicate de Departamentul Muncii au arătat că numărul americanilor care săptămâna trecută au depus cereri iniţiale pentru alocaţii de şomaj a fost mai mic decât se preconiza, ceea ce înseamnă că piaţa muncii este în continuare una solidă.
Solicitările iniţiale pentru alocaţii de şomaj au scăzut cu 6.000 în săptămâna care s-a încheiat la 21 ianuarie, până la 186.000 de solicitări, sub pragul de 270.000 de solicitări considerat de analişti ca fiind un semnal de alarmă privind situaţia de pe piaţa muncii.
Excluzând sectorul tehnologiei, cel financiar şi imobiliar, companiile caută să facă angajări, după ce s-au confruntat cu dificultăţi în a-şi asigura forţa de muncă în timpul pandemiei.