Economia SUA a înregistrat în primul trimestru cea mai mare scădere de după Marea Recesiune din 2008, de 4,8%

Economica.net
30 04. 2020
trump_reuters_660_160320084157_240420085403_07304100

Scăderea Produsului Intern Brut (PIB) raportat miercuri de către Departamentul pentru Comerţ reflectă prăbuşirea activităţilor economice în ultimele două săptămâni ale lunii martie, când milioane de americani au solicitat indemnizaţii pentru şomaj, scrie News.ro.

Contracţia rapidă a PIB-ului a consolidat previziunile analiştilor conform cărora economia se află deja într-o recesiune profundă şi îi determină pe economişti să prognozeze o scădere record a producţiei în trimestrul al doilea.

”Dacă economia a scăzut atât de mult în primul trimestru, cu mai puţin de o lună de blocare din cauza pandemiei pentru majoritatea statelor, nu întrebaţi cât de mult va scădea în al doilea trimestru, deoarece va fi un dezastru complet”, a spus Chris Rupkey, economist şef la MUFG, în New York.

Produsul Intern Brut a scăzut cu o rată anualizată anuală de 4,8% în primul trimestru, afectat de o prăbuşire a cheltuielilor pentru asistenţa medicală, întrucât cabinetele medicilor stomatologi s-au închis, iar spitalele au întârziat intervenţiile chirurgicale şi consultaţiile, pentru a se concentra asupra pacienţilor care suferă de COVID-19.

Declinul PIB este cel mai grav consemnat după cel înregistrat  în trimestrul patru al anului 2008. În plus, gospodăriile au redus drastic şi achiziţiile de autovehicule, mobilier, îmbrăcăminte şi încălţăminte. De asemenea, s-au prăbuşit încasările pentru transporturi, cazare la hotel şi servicii de restaurant.

Companiile şi-au redus cheltuielile şi stocurile, eclipsând informaţiile lgate de reducerea importurilor şi cheltuielile mai mari ale guvernului.

Economiştii chestionaţi de Reuters au estimat că PIB-ul va scădea cu un ritm de 4% în trimestrul trecut. Economia americană, care în trimestrul patru a avansat cu 2,1%, s-a afalt în cel de-al 11-lea al de expansiune, cea mai lungă perioadă de creştere înregistrată vreodată.

Congresul american a aprobat un pachet de sprijin fiscal de aproximativ 3.000 de miliarde de dolari, iar Rezerva Federală a redus ratele dobânzilor la aproape zero şi şi-a extins foarte mult rolul de bancher de ultimă soluţie, însă economiştii spun că aceste măsuri sunt insuficiente.

Analiştii anticipează accentuarea declinului economic în trimestrul al doilea, până la -40%.  

”Următoarele luni vor fi extrem de dificile pentru economia Statelor Unite, cu o contracţie istorică a PIB în trimestrul doi”, a declarat Gus Faucher, economist şef la PNC Financial din Pittsburgh, Pennsylvania.

Dacă consumatorii şi lucrătorii vor rămâne consemnaţi la domiciliu în trimestrul al treilea sau dacă pandemia se va estompa iar apoi va reapărea, recesiunea ar putea dura pe tot parcursul anului 2020, a avertizat acesta.