Conform datelor publicate joi de Departamentul american al Comerţului, cea mai mare economie mondială a înregistrat un avans anual de 2,8% în perioada aprilie-iunie 2024, după o expansiune de 1,4% în primul trimestru din 2024. Economiştii se aşteptau la un avans al PIB-ului SUA de 1,9% în trimestrul doi din 2024.
Ritmul de creştere a economiei SUA a fost sprijinit de soliditatea pieţei forţei de muncă şi de majorarea stocurilor de către companii. Cu toate acestea, perspectivele pentru semestrul doi rămân neclare, piaţa muncii încetineşte, ceea ce afectează câştigurile salariale.
Rata de economisire este sub media de dinaintea pandemiei, iar economiştii se aşteaptă să se simtă încă efectele majorării dobânzilor. De asemenea, veniturile autorităţilor centrale şi locale încetinesc, ceea ce ar putea afecta cheltuielile de consum. Cu toate acestea, analiştii nu se aşteaptă la o recesiune, pe fondul reducerii dobânzilor aşteptată în septembrie.
Preşedintele Rezervei Federale americane, Jerome Powell, a declarat luna aceasta în Senatul SUA că „mai multe date încurajatoare” vor întări încrederea că inflaţia scade spre ţinta Fed de 2%, iar datele recente indică „un progres modest” în privinţa preţurilor. Oficialul a avertizat că o scădere a dobânzilor prea redusă sau prea târziu ar pune în pericol economia şi piaţa forţei de muncă.
„Inflaţia ridicată nu este singurul risc cu care ne confruntăm. O scădere a dobânzilor prea redusă sau prea târziu ar putea afecta economia şi piaţa forţei de muncă. De asemenea, reducerea dobânzilor prea curând sau prea mult ar putea încetini declinul inflaţiei sau chiar ar putea inversa progresele în acest domeniu, susţine Powel.
Traderii estimează o probabilitate de peste 70% ca Fed să reducă dobânzile în septembrie şi, probabil, în decembrie.
Conform datelor publicate luna trecută de Departamentul american al Comerţului, rata anuală a inflaţiei în mai s-a situat la 2,6%, faţă de 2,7% luna precedentă, în linie cu previziunile analiştilor. Totuşi, este peste obiectivul Fed, de 2%.
Rata şomajului în SUA a crescut uşor în iunie, până la 4,1%, în timp ce numărul locurilor de muncă înfiinţate de angajatorii americani a fost mai mic decât în mai, ceea ce creşte şansele pentru o decizie de relaxare a politicii monetare din partea Rezervei Federale.
Powell a apreciat că piaţa forţei de muncă este „solidă, dar nu supraîncălzită”, iar politica restrictivă a Fed ajută la echilibrarea cererii şi ofertei.
La ultima şedinţă de politică monetară, oficialii Fed au decis în unanimitate să menţină rata dobânzii la un interval cuprins între 5,25% şi 5,50%, în linie cu estimările analiştilor. Este cel mai ridicat nivel din ultimii 22 de ani.
Rezerva Federală a SUA utilizează datele privind şomajul şi cele privind inflaţia pentru a decide dacă economia încetineşte şi este gata pentru o reducere a dobânzii de politică monetară.