În condiţiile în care preţul final al gazelor naturale este printre cele mai mici din UE, iar energia electrică este mai scumpă decât la noi doar în cinci ţări europene, factura este în continuare mare raportată la veniturile medii ale populaţiei. Astfel, 15% din populaţia României declară că are difiultăţi în a-şi plăti factura la electricitate, iar 14% că nu şi-a putut încălzi suficient locuinţa în sezonul rece
Campania dusă de Comisia Europană arată, în şase sfaturi simple, cum poţi reduce semnificativ factura.Iată-le pe fiecare:
1.Nu lăsa aparatele electronice în modul stand-by, şi poţi economisi până la 180 de lei pe an.
2. Foloseşte cele mai noi becuri economice şi vei economisi până la 60 de lei pe an pentru fiecare bec. Becurile economice, în special cele LED, produc la fel de multă lumină ca cele obişnuite, dar utilizează mai puţină energie.
3. Scurtează durata duşului zilnic cu doar trei minute pentru a economisi până la 115 lei de persoană, pe an.
4. Stetează termostatul cu un grad Celsius mai jos pentru a economisi între 5% şi 10% pe an. Nu vei simţi diferenţa de temperatură, în schimb vei vedea cât de mult scade factura.
5. Prea cald? Ţine ferestrele închise dacă nu bate vântul şi dacă temperatura exterioară este mai mare decât cea din casă. De asemenea, ţine perdelele trase şi storurile coborâte când vremea este însorită
6. Alege cu atenţie aparatele electrocasnice pentru a creşte eficienţa cu până la 60%. Când cumperi un aparat de aer condiţionat, o maşină de spălat sau alte aparate noi, verifică eticheta energetică UE. Aparatele cu cea mai înaltă clasă energetică pot fi mai eficiente cu până la 60% decât celelalte.