Economie la factura de curent: După RCS & RDS, şi Enel vine cu preţuri mai mici pentru populaţie

Dupa ce RCS&RDS a venit cu oferte de energie prin care să "fure", cu facturi mai mici, clienţii Enel din Bucureşti, şi compania italiană s-a dus în Transilvania, cu oferte mai bune decât cea a furnizorului tradiţional din zonă, Electrica. Economiile pe care le puteţi face dacă alegeţi un nou furnizor de energie pot merge de la câteva zeci la câteva sute de lei pe an, dar specialiştii în energie atrag atenţia că, la schimbarea furnizorului de energie, consumatorii trebuie să fie atenţi la ce semnează.
Economica.net - mar, 29 mart. 2016, 20:59
Economie la factura de curent: După RCS & RDS, şi Enel vine cu preţuri mai mici pentru populaţie

Piaţa de energie electrică pentru consumatorii casnici devine din ce în ce mai atractivă pentru companiile din sectorul utilităţilor, care încearcă să atragă noi clienţi cu promisiunea unor facturi mai mici. Consumatorii casnici primesc energie electrică la preţ reglementat de stat, în procent de 40% de la Nuclearelectrica şi Hidroelectrica şi restul de pe piaţa liberă, (componenta de piaţă concurenţială) dar tot la preţ reglementat de ANRE. Totuşi, potrivit legii, ei au dreptul de a schimba furnizorul tradiţional de energie electrică şi de a încheia un nou contract de furnizare cu altă firmă la alt preţ. Iar ofertele pentru ei au început să curgă.

Într-o premieră pentru piaţa de energie, la finalul săptămânii trecute, Enel a deschis primul punct de vânzare de energie electrică din Cluj-Napoca, şi primul din afara zonei sale tradiţionale de distribuţie şi furnizare de energie electrică.

Enel este unul dintre cei patru mari furnizori de energie electrică din România, care vinde şi distribuie energie, în regim reglementat, clienţilor din trei zone de distribuţie dintre cele opt: Banat, Dobrogea şi Muntenia Sud.

Enel are trei tipuri de oferte pentru consumatorii casnici care aleg să schimbe furnizorul clasic de la care primesc acum energie la preţ reglementat, în speţă Electrica Transilvania Nord. Potrivit unor calcule ECONOMICA.NET, preţul propus consumatorilor din Transilvania pentru energie este mai mic, la fiecare dintre oferte, în comparaţie cu preţul la care vinde Electrica Transilvania Nord energia electrică în sistem reglementat.

La un consum lunar de 100 kWh, un consumator care primeşte energie de la Electrica în baza tipului de tarif monom cu rezervare, cel mai folosit la nivel naţional, plăteşte o factură de circa 60 de lei.

Dacă s-ar muta la Enel şi ar încheia un contract pentru serviciul Enel în Familie pe doi ani, ar plăti, pentru acelaşi consum, 55,2 lei. Deci cu 7,7% mai puţin

Dacă acelaşi client al Electrica s-ar muta la Enel şi ar alege abonamentul E-light, ar plăti, pentru acelaşi consum, 55,4 lei. Cu 7,3% mai puţin decât acum.

Pentru abonamentul Enel în Familie pe un an, valoarea facturii ar fi de virca 55,8 lei, deci cu 6,7% mai puţin decât plăteşte acum la Electrica.

Enel s-a dus cu oferte de energie peste clienţii Electrica dupcă ce RCS&RDS, cel mai mare operator de cablu şi internet fix din România a venit cu o ofertă prin care încearcă să fure din clienţii companiei italiene din Bucureşti.

RCS&RDS a invitat bucureştenii să treacă la Digi Energy, serviciul nou prin care compania oferă energie electrică pentru populaţie. După cum puteţi citi aici, RCS&RDS are oferte standard, oferte pentru cei care sunt deja abonaţi la un serviciu al companiei de internet, cablu, sau telefonie, care primesc o reducere de preţ la energie şi oferte pentru pensionari, care beneficiază de reduceri suplimentare. Potrivit calculelor ECONOMICA.NET, factura de energie pe care o va plăti un bucureştean care este deja abonat la un serviciu al RCS&RDS ajunge să fie cu 19% mai mică decât cea pe care o plăteşte acum la Enel.

Totuşi, experţii în energie avertizează clienţii să  fie atenţi la tipul de contract pe care îl semnează, mai ales că nu sunt familiarizaţi cu procedurile de schimbare a furnizorului de energie electrică. Sorin Elisei, partener la Energy Friends&Advisors, a făcut, la solicitarea ECONOMICA.NET, o listă de recomandări pentru cei care vor să schimbe furnizorul de energie electrică.

„Clienții casnici câștigă, cel puțin pe termen scurt, un preț mai bun și pot face economii de până la câteva sute de lei pe an. Ei ar trebui să fie atenţi, în schimb, la clauzele contractuale legate îndeosebi de:

– fermitatea prețului (prețul unitar să fie fix, doar tarifele reglementate să se modifice în funcție de deciziile ANRE);

– termenul de plată (noul furnizor ar putea solicita plata în avans sau într-un termen mai scurt decât cel actual);

– tratarea diferențelor dintre energia estimată a fi consumată și cea efectiv livrată (pot apărea costuri suplimentare dacă, de exemplu, un client a depășit un anumit nivel de consum).

Un alt tip de prevedere contractuală care ar trebui bine analizată este și plata unor daune în cazul în care clientul și-ar dori să iasă din Contract pentru a alege un alt furnizor. Există cazuri în piață în care anumiți furnizori percep penalități pentru denunțarea Contractului înainte de termen.”

„În România nu există încă o cultură a schimbării furnizorului de energie sau gaze natural din partea consumatorilor rezidențiali. Informațiile se găsesc dificil și sunt greu de înțeles la prima vedere. ANRE a făcut niște pași în acest sens, dar atâta timp cât majoritatea populației are dificultăți în a descifra tainele facturii la curent – lucru presupus a fi simplu, decizia de a schimba un furnizor cu altul o dată pe an – care trebuie să se bazeze pe informații ușor de obținut și credibile, pare să fie o bătaie de cap pe care mulți dintre noi nu și-o vor asuma pentru mult timp de acum înainte. Excepțiile de la această regulă sunt, azi, cumularea ofertei de energie sau gaze cu alte servicii/produse (vezi industria telecom), dar la nivel național nu există mai mult de câteva mii de români care au ales un alt furnizor decât cel implicit/tradițional”, mai spune Sorin Elisei.

 

 

Te-ar mai putea interesa și
ANPIS: Aproape 1,2 miliarde lei, valoarea alocaţiilor de stat pentru copii plătite în noiembrie 2024
ANPIS: Aproape 1,2 miliarde lei, valoarea alocaţiilor de stat pentru copii plătite în noiembrie 2024
Valoarea alocaţiilor de stat pentru copii achitate în luna noiembrie 2024 a fost de 1,2 miliarde de lei, iar suma medie plătită a scăzut uşor, de la 336,31 în octombrie, la 336,18 lei pe......
Preşedintele Vladimir Putin promite mai multe ”distrugeri” în Ucraina după atacul din Rusia de sâmbătă
Preşedintele Vladimir Putin promite mai multe ”distrugeri” în Ucraina după atacul din Rusia de sâmbătă
Preşedintele rus Vladimir Putin a promis duminică şi mai multă "distrugeri" în Ucraina după un atac cu drone în ajun, ...
Inteligența artificială și locurile de muncă. Românii, printre cei mai îngrijorați europeni de pierderea joburilor
Inteligența artificială și locurile de muncă. Românii, printre cei mai îngrijorați europeni de pierderea joburilor
Românii se află printre europenii care se tem cel mai mult că inteligența artificială va duce la pierderea multor locuri ...
BNP Paribas creează un gigant european în domeniul gestionării activelor,după tranzacţia 5,1 miliarde euro cu Axa
BNP Paribas creează un gigant european în domeniul gestionării activelor,după tranzacţia 5,1 miliarde euro cu Axa
BNP Paribas SA va plăti 5,1 miliarde de euro pentru achiziţionarea diviziei de gestionare a activelor grupului francez ...