PIB al Franţei a urcat cu 0,5% în perioada aprilie-iunie, după ce a consemnat contracţie în primele trei luni ale anului. Evoluţia din trimestrul al doilea este cea mai bună de la prelaurea postului de preşedinte de către Francois Hollande în mai anul trecut. Analiştii consultaţi de Bloomberg anticipau o creştere de 0,2%.
A doua mare economie a zonei euro a avut ultima dată o creştere mai puternică în primul trimestru din 2011, când PIB a avansat cu 1,1%. FMI se aşteaptă la o contracţie de 0,1% pentru Franţa în acest an, urmată de o intensificare a activităţii economice cu 0,8% anul următor.
În Germania, PIB a crescut cu 0,7% în trimestrul al doilea, faţă de primele trei luni ale anului, când a stagnat, a anunţat, miercuri, biroul de statistică de la Berlin. Economiştii anticipau un avans de 0,6%.
Eurostat, biroul de statistică al UE, va publica, miercuri, date privind evoluţia PIB în trimestrul al doilea în spaţiul comunitar, inclusiv în zona euro. Economiştii se aşteaptă la o creştere de 0,2% pentru zona euro în intervalul analizat.
Avansul mai puternic al PIB al Germaniei a susţinut, probabil, revenirea pe creştere a economiei la nivelul întregii zone euro şi sprijină poziţia cancelarului german Angela Merkel în alegerile parlamentare programate să se desfăşoare în septembrie, notează Bloomberg.
„Este o veste bună pentru Europa că Germania a revenit pe creştere. Odată cu risipirea incertitudinilor legate de creştere, economia Germaniei va lua mai multe decizii de investiţii”, a declarat Anatoli Annenkov, economist la Societe Generale Londra.
Evoluţia economiei Germaniei a fost alimentată în trimestrul al doilea în principal de cererea internă, potrivit biroului de statistică. Consumul a crescut, în timp ce investiţiile s-au accelrat puternic după cea mai rece iarnă din ultimii 25 de ani.