Economist BEI: România are o creştere economică puternică determinată de consum, dar atenţia trebuie mutată pe investiţii

Creşterea economică puternică înregistrată de România este determinată de consum, însă paradigma trebuie mutată spre segmentul investiţional, a atras atenţia, joi, Patricia Wruuck, economist la Banca Europeană de Investiţii (BEI), în cadrul ediţiei a VI-a a Bucharest Forum.
Economica.net - joi, 05 oct. 2017, 09:09
Economist BEI: România are o creştere economică puternică determinată de consum, dar atenţia trebuie mutată pe investiţii

‘M-am uitat la segmentul economic al Europei şi al României. Există o creştere impresionantă economică a României, cu peste 5% (5,8% – n. r.), ceea ce permite realizarea unei economii de scară. (…) Totuşi, există şi puncte slabe şi mă refer aici la instabilitate fiscală şi la nivelul actual al investiţiilor. Nivelul scăzut al investiţiilor nu este încurajator. Vorbim apoi despre investiţiile publice şi despre absorbţia fondurilor europene. Vorbim şi despre investiţiile private. Noi, la BEI, facem sondaje despre ce gândesc companiile faţă de mediul investiţional. Sondajul ne arată că România este ţara în care doar 68% dintre companii investesc. Cumva prioritatea companiilor este diferită aici. De asemenea, sunt foarte multe companii care lucrează la capacitate sau peste capacitate. Există un necesar de investiţii. (…) În fine, provocările cu care se confruntă România mai departe, dintr-o perspectivă macro, este că vedem o creştere puternică determinată de consum. Cred că trebuie schimbată paradigma şi să ne mutăm atenţia către investiţii. Pentru asta e nevoie să se consolideze infrastructura, sănătatea, educaţia, transporturile. Pentru România, transportul este un factor care trebuie avut în vedere. Dintr-o perspectivă a companiilor, firmele din România vor ceea ce vor toate firmele din întreaga lume: un mediu de afaceri predictibil’, a menţionat reprezentantul BEI.

Potrivit economistului, sectorul privat din România nu face multe investiţii, pe motivul incertitudinii provocate de politicile interne.

‘Pe de altă parte, sectorul privat nu face atât de multe investiţii. Am întrebat firmele despre impedimentele cu care se confruntă. În primul rând, este incertitudinea provocată de politicile interne. Incertitudinea este mereu o problemă pentru companii, dar în mod interesant există un lucru la care România se distinge: peste 60% dintre companii spun că lipsa infrastructurii de transport îngreunează apariţia investiţiilor faţă de media UE, de aproape 40%. Companiile se plâng de lipsa personalului calificat cu abilităţile necesare. Aceasta reflectă mai mulţi factori: migraţie externă, rată de natalitate scăzută, creşterea salariilor care reprezintă o problemă. Pe termen mediu, aceasta este o problemă ce trebuie tratată cu seriozitate pentru că nu trebuie subminată competitivitatea, iar companiile au nevoie de oameni cu pregătire şi cu abilităţile necesare’, a spus Wruuk.

Pe de altă parte, în viziunea reprezentantului BEI, capitala României este una europeană, iar România nu se află deloc la periferia Europei, fiind locul unde se dezvoltă poveşti de succes.

‘Când vin la Bucureşti, nu mă simt deloc la periferie, ci mă simt ca într-o capitală europeană adevărată, în adevăratul sens la cuvântului. De obicei, eu privesc lucrurile dintr-o perspectivă europeană. Dacă ne uităm la Eurobarometre, vedem că oamenii sunt preocupaţi de terorism şi economie, iar România nu face excepţie în acest sens. România are cea mai mare pondere de cetăţeni care au încredere în Uniunea Europeană. Cred că peste 50% dintre români au o părere pozitivă despre Uniunea Europeană. România nu va fi deloc la periferia Europei, ci chiar în centrul acesteia. Dacă ne gândim acum la ancora transatlantică, ce înseamnă să fii o ancoră? Ca să fii o ancoră, trebuie să ai putere şi constanţă. (…) Dacă ne uităm la exporturi, vedem că acestea s-au dublat. Peste 70% dintre exporturi merge în Europa. Aceasta reflectă forţa economiei româneşti, mai ales în sectorul serviciilor din telecomunicaţii sau în al celui de business. Aici găsim poveşti impresionante de succes, care sunt create de antreprenori. Sunt foarte multe idei de aplicaţii şi e impresionant că există tineri care pun aceste idei în aplicare. Acestea sunt evoluţii încurajatoare pentru România. Bucureştiul devine o atracţie mare pentru tinerii care au idei şi care le pun în aplicare’, a subliniat Patricia Wruuk.

Institutul Aspen România, alături de biroul din Bucureşti al German Marshall Fund of the US, şi cu sprijinul Guvernului României, Ministerului Afacerilor Externe, Ministerului Apărării Naţionale, Cercului Militar Naţional, Comisiei Europene, Băncii Naţionale a României şi Primăriei Sectorului 5, organizează, în perioada 4-6 octombrie, al Bucureşti, cea de-a şasea ediţie a evenimentului Bucharest Forum.

Conferinţa este dedicată tematicii geopolitice şi geo-economice, adunând la start oficiali de rang înalt, reprezentanţi ai mediului de afaceri şi experţi la nivel mondial.

Te-ar mai putea interesa și
Preţurile de referinţă la gaze naturale pe piaţa din Europa au crescut vineri. Motivul? Rusia va stopa livrările de azi
Preţurile de referinţă la gaze naturale pe piaţa din Europa au crescut vineri. Motivul? Rusia va stopa livrările de azi
Preţurile de referinţă la gaze naturale pe piaţa din Europa au crescut vineri, după ce OMV AG a anunţat că Rusia va stopa livrările de sâmbătă, transmite Bloomberg....
Mișcări negative pe piața auto. GM concediază 1.000 de oameni, Northvolt, aproape de insolvență
Mișcări negative pe piața auto. GM concediază 1.000 de oameni, Northvolt, aproape de insolvență
Schimbările din piața auto au adus multe vești neplăcute pentru toți membrii săi, fie ca sunt producători, fie ca ...
Sectorul în care lipsa lichidității creează probleme mari: ”Poți să ai profit, dacă n-ai lichiditate, falimentezi”
Sectorul în care lipsa lichidității creează probleme mari: ”Poți să ai profit, dacă n-ai lichiditate, falimentezi”
Lipsa lichidității creează probleme mari în agricultură, într-un an în care seceta a calamitat producția agricolă ...
Ce-și doresc românii sub bradul de Crăciun? Femeile și generația Z au predilecție pentru daruri în bani, chiar dacă anul acesta cadourile se cumpără preponderent din economii
Ce-și doresc românii sub bradul de Crăciun? Femeile și generația Z au predilecție pentru daruri în bani, chiar dacă ...
Anul acesta, cadourile de Crăciun se cumpără cu fondurile din economii (53% dintre respondenți), nu cu bani împrumutați ...