Economiştii, în frunte cu fostul preşedinte al Rezervei Federale (Fed), Ben Bernanke, au dat asigurări într-o scrisoare că actuala situaţie necesită măsuri imediate „de o magnitudine conformă cu provocările cu care se înfruntă economia americană”.
Acestea vor ajuta la evitarea „unei suferinţe prelungite”, în special în comunităţile latine şi afroamericane, care au fost „în mod disproporţionat” afectate de actuala criză economică şi sanitară, potrivit economiştilor citaţi de EFE.
Printre aceste măsuri, ei propun prelungirea asistenţei pentru şomaj, mai multă finanţare pentru state şi primării, investiţii în programe de ocupare a forţei de muncă şi ajutoare suplimentare pentru stabilizarea cererii.
Economiştii estimează la 16.000 miliarde de dolari diferenţa de producţie cu care se va confrunta economia SUA în următorul deceniu.
„Nişte răspunsuri insuficient de îndrăzneţe ale Congresului în faţa Marii Recesiuni (2007-2009) au prelungit în mod inutil suferinţa şi au întârziat creşterea economică”, au precizat economiştii.
Scrisoarea a fost adresată atât liderilor republicani, cât şi democraţilor din cele două Camere ale Congresului şi în aceasta economiştii reamintesc că, din cauza coronavirusului, unul din cinci angajaţi din SUA a solicitat ajutor de şomaj în ultimele cinci luni.
În privinţa celor care lucrau în februarie, circa 40% dintre cei care câştigau mai puţin de 40.000 de dolari pe an şi-au pierdut locul de muncă luna următoare.
De la mijlocul lunii martie, Congresul şi Fed au aplicat măsuri de stimulare în valoare de miliarde de dolari care au inclus distribuirea de bani la sute de milioane de persoane şi extinderea ajutoarelor de şomaj cu scopul de a susţine consumul, ajutoare care sunt pe punctul de a se finaliza.