Evoluţia inflaţiei, atât pe plan intern cât şi internaţional determină economiştii şefi din marile bănci comerciale să previzioneze o creştere a dobânzii cheie în paşi ceva mai mari decât ne-a obişnuit până acum BNR. Astfel, Valentin Tătaru, economist şef ING Bank, se aşteaptă ca BNR să crească dobanda de politică monetară cu 75 de puncte de bază şi în şedinţa din 6 iulie 2022 şi cu încă 75 de puncte de bază la şedinţa BNR din luna august.
Chiar şi cu o creştere economică de peste 5% în 2022, ING Bank vede dobânda la 6% până la finalul anului, cu perspective neschimbate şi anul viitor. De asemenea, Valentin Tătaru arată că finanţarea deficitului bugetar este în întârziere şi destul de dificilă, chiar la dobânzi mari.
Adrian Codirlaşu, vicepreşedinte CFA România este de părere că mişcările ample ale ROBR-ului din ultimele zile înglobează aşteptata mişcare a BNR de majorarea a dobânzii cheie cu 75 de puncte de bază, până la 4,5% în şedinţa de politică monetară din 6 iulie. Conform ultimului studiu CFA, „ROBOR la 3 luni ar urma să ajungă la 6,90% în următoarele 12 luni, deşi, părerea mea, este că va ajunge mai repede la această valoare”.
Cursul de schimb valutar va fi de peste 5 lei/euro în următoarele 6 luni, iar dobânda cheie va depăşi 6% în următoarele 12 luni, potrivit Indicatorului de Încredere Macroeconomică al Asociaţiei CFA România, subliniază Codirlaşu.
Inflația a accelerat la 14,49% în mai de la 13,76% în aprilie, chiar peste mediana de 14,40% stabilită de sondajul Bloomberg şi sub previziunile BCR Erste Bank de 14,67%. Analiza BCR, coordonată de Ciprian Dascălu, economist şef al băncii, arată că BNR şi-a ajustat paşii de majorare a dobânzii de politică monetară în aşa fel încât diferenţialul dintre dobânda cheie a României faţă de cel al Poloniei să rămână neschimbat.
În actualul context, „Vedem rata dobânzii de politică monetară să ajungă până la 5,50% la sfârșitul anului și 6,50% pentru facilitatea de credit, care ar trebui să rămână instrumentul de politică operațional relevant pentru un management strict al lichidității. Pe termen mediu, guvernatorul BNR a spus că vede IPC și rata dobânzii cheie convergente spre 5,0%”, arată Ciprian Dascălu.
După ce BNR și-a majorat rata cheie cu 75 pb, reprezentanţii BCR se aşteaptă ca BNR să majoreze cu o valoare egală dobânda cheie la următoarea şedinţă de politică monetară, din 6 iulie.
În ședința din 10 mai 2022, Consiliul de administrație al BNR a hotărât majorarea ratei dobânzii de politică monetară la nivelul de 3,75 sută pe an, de la 3,00 la sută pe an, începând cu data de 11 mai 2022. Totodată, s-a decis majorarea ratei dobânzii pentru facilitatea de creditare (Lombard) la 4,75 la sută pe an, de la 4,00 la sută pe an, și creșterea ratei dobânzii la facilitatea de depozit la 2,75 la sută pe an, de la 2,00 la sută, precum și păstrarea controlului ferm asupra lichidității de pe piața monetară. De asemenea, Consiliul de administrație al BNR a decis menținerea nivelurilor actuale ale ratelor rezervelor minime obligatorii pentru pasivele în lei și în valută ale instituțiilor de credit.
Deciziile CA al BNR urmăresc ancorarea anticipațiilor inflaționiste pe termen mediu, precum și stimularea economisirii prin creșterea ratelor dobânzilor bancare, în vederea readucerii durabile a ratei anuale a inflației în linie cu ținta staționară de 2,5 la sută ±1 punct procentual, într-o manieră care să contribuie la realizarea unei creșteri economice sustenabile.