Indicatorii macro şi cei ai sectorului bancar sugerează că România urmează evoluţia din Polonia, cu un decalaj de cel puţin 6-7 ani, un interval care s-a menţinut în ultimii zece ani, a arătat, sâmbătă, Radu Crăciun, economistul şef al BCR, care a prezentat Raportul ‘România – pe urmele modelului economic polonez’, informează Agerpres.
‘România şi Polonia sunt două ţări similare. Sunt cele mai mari pieţe din Europa Centrală şi de est, cu 20 de milioane şi respectiv 38,5 milioane locuitori. Au structuri economice similare, cu o pondere a sectorului agricol în PIB-ul României de patru ori mai mare decât cea din zona euro şi de două ori mai mare în Polonia’, a spus Crăciun.
Acesta a explicat că România şi Polonia au printre cele mai puţin deschise economii din regiune, cu ponderi ale exporturilor şi importurilor în PIB, de 70-80%, faţă de niveluri între 130% şi 170% în Cehia, Ungaria şi Slovacia şi au un nivel mai redus al investiţiilor străine directe, cu un stoc al investiţiilor străine directe pe locuitor mai mic cu 5.000 de euro în ambele ţări, faţă de nivelul între 8.000 şi 10.000 de euro în Cehia, Ungaria şi Slovacia.
În ceea ce priveşte convergenţa la zona euro, Crăciun a subliniat că ‘potenţialul ce convergenţă al României este de natură să rămână valid, ca urmare a unei traiectorii de dezvoltare similară cu Polonia. Trebuie însă ca România să nu piardă nici o oportunitate să îşi consolideze brandul de ţară şi să urmeze politici publice coerente.