„Înţeleg că guvernul ecuadorian studiază încă problema”, a declarat pentru o televiziune locală secretarul adjunct american pentru America de Sud, Kevin Sullivan.
„Este un acord vizând transferul de material către guvernul ucrainean, care luptă împotriva invaziei ruse pe teritoriul său”, a explicat înaltul diplomat american, declarându-se „extrem de bucuros” că Ecuadorul „susţine” în acest fel guvernul ucrainean.
Quito a convenit cu Washingtonul asupra înlocuirii echipamentelor militare ruse, devenite „fiare vechi”, potrivit preşedintelui Daniel Noboa, urmând să primească la schimb noi arme de fabricaţie americană în valoare de circa 200 milioane de dolari.
Astfel, Ecuadorul va livra şase elicoptere MI, lansatoare de rachetă cu rază lungă de acţiune şi sisteme de apărare antiaeriană. În schimb, va primi arme moderne pentru a face faţă bandelor criminale legate de traficul de droguri care operează în ţară, calificate de acum drept „teroriste” şi „beligerante” într-un „conflict intern”, după un val fără precedent de violenţe criminale la începutul lunii ianuarie.
„Noi presupunem că o astfel de decizie nechibzuită a fost luată de partea ecuadoriană sub presiunea puternică a părţilor interesate din exterior”, a comentat purtătoarea de cuvânt a diplomaţiei ruse, Maria Zaharova, la sfârşitul săptămânii trecute. Zaharova a declarat că Ecuadorul este obligat prin contract „să nu transfere (acest echipament) unei terţe părţi fără a obţine acordul părţii ruse”.
„Dacă ar fi vorba de ‘fiare vechi’, este puţin probabil ca Washingtonul să fi oferit la schimb vehicule moderne de un cost considerabil”, a adăugat ea.
La Quito, ambasadorul rus Vladimir Sprincean a avut mai multe întâlniri cu guvernul în ultimele zile, într-o „atmosferă sinceră”, potrivit contului X al ambasadei.
În acest context, Rusia – unul din principalii consumatori de banane ecuadoriene – a anunţat că a interzis de luni achiziţionarea acestui fruct de la cinci exportatori ecuadorieni şi că va aplica de vineri aceeaşi măsură şi florilor ecuadoriene exportate în Rusia.
Moscova afirmă că banana ecuadoriană este afectată de o insectă periculoasă (Suillia affinis), care, însă, potrivit agenţiei locale de control fitosanitar, nu este un dăunător agricol şi nu prezintă un risc pentru sănătate.