EDF şi GDF Suez concurează pentru a câştiga două proiecte eoliene franceze

Cele mai mari companii de utilităţi din Franţa, Electricite de France SA şi GDF Suez SA, concurează pentru a dezvolta două proiecte eoliene offshore în largul coastei franceze, fiecare cu o capacitate de 500 de megavaţi, deoarece ţara vrea să extindă producerea de energie curată, transmite Bloomberg.
Economica.net - vin, 29 nov. 2013, 15:01
EDF şi GDF Suez concurează pentru a câştiga două proiecte eoliene franceze

Ofertele celor două companii de dezvoltare a instalaţiilor din apropiere de zona Le Treport şi între insulele Noirmoutier şi Yeu au fost trimise Comisiei de reglementare a energiei, au anunţat vineri EDF şi GDF Suez.

În martie, Franţa a lansat ofertele pentru atragerea unor investiţii de aproximativ 3,5 miliarde de euro (4,6 miliarde de dolari), în condiţiile în care nu deţine proiecte eoliene pe mare. Franţa are ca obiectiv obţinerea a 6.000 de megavaţi din proiecte eoliene offshore, din maree sau din energia valurilor, până în 2020, şi reducerea producţiei de energie nucleară.

Oferta GDF Suez include un model de turbină mai mare, a declarat vineri şeful companiei, Gerard Mestrallet. Partenerii GDF pentru această ofertă sunt EDP Renovaveis SA, Neoen Marine şi Areva SA, în timp ce partenerii EDF sunt companiile Alstom şi Wpd Offshore.

Franţa obţine 75% din electricitate din parcul său de 19 centrale nucleare, dar încearcă să reducă această dependenţă la 50% prin dezvoltarea surselor de energie regenerabilă.

Dan Teodoreanu, vicepreşedintele Asociaţiei Patronale Surse Noi de Energie (SunE), a anunţat luna trecută că România se află pe locul 10 în Uniunea Europeană din punctul de vedere al producţiei de energie eoliană. ‘În acest moment, în UE sunt instalate turbine eoliene cu o capacitate totală de 106.000 MW. Cea mai mare producţie este în Germania, unde sunt peste 30.000 de MW, şi în Spania, cu peste 20.000 de MW. Urmează Marea Britanie, Italia şi Franţa. România este pe locul 10, suntem între ţările cu un număr semnificativ de centrale eoliene’, a declarat Dan Teodoreanu.

Profitul grupului francez de utilităţi GDF Suez a scăzut în primele nouă luni din acest an cu 6,5% din cauza diminuării preţului electricităţii în Europa şi a opririi activităţii la centralele electrice din Belgia pentru servicii de mentenanţă.

Profitul înainte de dobânzi, taxe, depreciere şi amortizare (EBITDA) a scăzut la 10,3 miliarde de euro (13,8 miliarde de dolari) în perioada ianuarie-septembrie 2013, în linie cu estimările analiştilor.

Compania şi-a menţinut obiectivul de a înregistra în acest an un profit înainte de dobânzi, taxe, depreciere şi amortizare de 13-14 miliarde de euro.

GDF Suez, afectată de cererea mai scăzută pentru gaze şi electricitate în Europa, închide unele centrale pentru a reduce costurile, încercând să se extindă în Asia, America Latină şi Orientul Mijlociu.

Compania a avertizat că ar putea fi forţată să facă o depreciere a valorii centralelor din cauza înrăutăţirii condiţiilor economice din Europa.

Datoria netă a GDF a scăzut la 29,8 miliarde de euro la 30 septembrie, de la 32,2 miliarde de euro la 30 iunie.

Punerea în exploatare a noilor centrale din Thailanda şi America Latină, evoluţia favorabilă a cursului de schimb în America Latină şi regiunea Asia-Pacific şi performanţa solidă a activităţilor LNG (gaz natural lichefiat) în SUA au majorat afacerile internaţionale ale GDF.

GDF Suez este prezent în România în trei sectoare de activitate: gaze naturale, electricitate şi servicii energetice şi de mediu. GDF Suez Energy România dispune de un portofoliu de circa 1,4 milioane clienţi, gestionează o reţea de distribuţie de 17.000 km şi are aproximativ 4.000 de salariaţi.

Te-ar mai putea interesa și
Ministrul rus de externe, Serghei Lavrov, spune că falimentul sau vânzarea Nord Stream 2 ar echivala cu un furt
Ministrul rus de externe, Serghei Lavrov, spune că falimentul sau vânzarea Nord Stream 2 ar echivala cu un furt
Ministrul rus de externe Serghei Lavrov a declarat potențialul faliment sau vânzarea operatorului gazoductului Nord Stream 2, finalizat, dar niciodată lansat, ar echivala cu „furt”, scrie......
Clarificări ANAF: cine nu trebuie să depună Declarațiia informativă D 406 SAF-T
Clarificări ANAF: cine nu trebuie să depună Declarațiia informativă D 406 SAF-T
Unităţile de cult, asociaţiile de proprietari și persoanele juridice fără scop patrimonial, persoanele fizice autorizate, ...
Marea Britanie amână decizia privind lira sterlină digitală
Marea Britanie amână decizia privind lira sterlină digitală
Nicio decizie nu va fi luată, cel puţin în următorii doi ani, în privinţa continuării planurilor Marii Britanii privind ...
Un senator american propune prelungirea cu 270 de zile a termenului în care TikTok trebuie să taie legăturile cu ByteDance
Un senator american propune prelungirea cu 270 de zile a termenului în care TikTok trebuie să taie legăturile cu ByteDance
Senatorul american Ed Markey a anunţat că va propune prelungirea cu 270 de zile a termenului până la care TikTok trebuie ...