Eduard Daniliuc, ProfiCircle – marketplace pentru spații comerciale: Suntem în discuţii pentru o finanţare de 2 mil. euro. Vrem să ne extindem în zona Benelux şi în Franţa

ProfiCircle, startup-ul românesc care dezvoltat o platformă B2B pentru amenajarea spaţiilor comerciale şi de depozitare, discută cu mai mulți investitori pentru a primi o nouă rundă de finanțare, de respectiv 2 milioane de euro, după ce în acest an a atras 550.000 de euro de la un investitor din Silicon Valley, a spus, într-un interviu acordat Economica.net, Eduard Daniliuc, co-fondator și CEO ProfiCircle.
Lidia Neagu - mie, 04 ian. 2023, 21:54
Eduard Daniliuc, ProfiCircle - marketplace pentru spații comerciale: Suntem în discuţii pentru o finanţare de 2 mil. euro. Vrem să ne extindem în zona Benelux şi în Franţa

În acest moment, ProfiCircle are listați în platformă peste 80 de producători și furnizori (locali și internaționali) verificați: 27 sunt din România, iar restul din Italia, Germania, Franța, Cehia, Țarile Baltice, Polonia și Spania. Anul acesta s-au înrolat 31 comercianți. 

Platforma permite companiilor să achiziționeze și să gestioneze proiecte complexe de amenajări și dotări ale spațiilor comerciale, fie că vorbim despre dotarea cu rafturi pentru depozite, mobilier pentru retail și birouri, HoReCa, echipamente pentru manipularea mărfurilor etc., identificând cele mai bune oferte de la mai mulți producători și furnizori listați. ProfiCircle pune la dispoziție inclusiv furnizori de servicii conexe, cum ar fi transportatori, montatori, companii care să ofere finanțare, etc.

În acest an, compania a primit de la un investitor renumit din Silicon Valley o finanțare de 550.000 de euro, așa că de la înființare și până acum, ProfiCircle a atras investiții de peste 1 milion de euro. Investiția inițială a fost de 100.000 de euro, iar apoi, în primăvara anului 2021, a obținut o finanțare pre-seed în valoare de 400.000 de euro.

”Suntem în linie cu strategia noastră de business. Consilierii noștri din Elveția specializați în finanțarea startup-urilor ne-au recomandat să avem în acest an un bridge financiar cu scopul de primi o finanțare mai mare, cu o evaluare corespunzătoare în primăvara din 2023. 

Acum suntem în discuții cu mai mulți investitori pentru a primi o nouă rundă de finanțare, iar suma pe care o targetăm este situată în jurul a 2 milioane de euro. Prin intermediul viitoarei finanțări, vom continua să dezvoltăm noi funcționalități pentru îmbunătățirea platformei, astfel încât fie și mai intuitivă, cât mai simplu de folosit, vom angaja noi colegi în echipă și ne vom extinde în mai multe țări”, a spus Eduard Daniliuc.

Anul 2022 a însemnat, pentru companie, atragerea de proiecte de o complexitate mai mare, iar printre clienții săi se numără: Bolt Retail, Wolt, The Greenbrier, Linde Gaz Romania, Volvo Group Trucks,  TSG Solutions, Heckler România etc. Totodată, ProfiCircle are clienți din industria de e-commerce din mai multe țări din Europa (țările baltice, Elveția).

Valoarea tranzacţiilor derulate prin platformă s-a ridicat în acest an la 9 milioane de euro, sub nivelul din 2020, primul an de funcționare, de circa 20 milioane de euro, însă peste nivelul de anul trecut.

”Deși proiecțiile noastre financiare s-au mai schimbat, de-a lungul timpului, având în vedere dinamica industriei și a expansiunii în UE, încheiem anul 2022 cu tranzacții (din care o parte în curs de desfășurare) în valoare de aproape 9 milioane de euro, iar în primele 9 luni ale acestui an am înregistrat peste 750 de proiecte pentru rafturi și echipamente de manipulare. Valoarea medie a tranzacțiilor a ajuns la 14.500 de euro, adică o creștere de 50% față de 2021. Pentru anul viitor, estimăm tranzacții prin intermediul platformei în valoare de 14 milioane de euro și peste 1.400 de clienți noi”, explică co-fondatorul ProfiCircle.

Scalarea internațională

Modelul de business al companiei este sub formă de abonament lunar din partea producătorilor și furnizorilor listați pe platformă şi a fost gândit încă de la lansarea sa pentru a fi scalat la nivel internațional.

Compania a testat de-a lungul timpului mai multe piețe internaționale, cum ar fi Germania și Elveția, însă condițiile locale ale pieței nu au fost favorabile companiei românești.

”Într-adevăr, scalarea internațională a reprezentat întotdeauna un pilon important al strategiei noastre. Am explorat serviciile în piețele din Țările Baltice (unde am reușit să colaborăm cu companii multinaționale ca Bolt Retail și Wolt), precum și în regiunea DACH (n. red. – Țările din Europa Centrală, respectiv Germania -D, Austria -A, și Elveția -CH), unde piața nu este foarte prietenoasă pentru achizițiile din alte țări (predominant ei doresc să cumpere local), așa că am decis să ne focusăm în alte țări, cu revenirea în Germania în 2024, când vom avea o mai mare putere financiară”. 

Planurile pentru anul viitor includ lansarea în țări precum Olanda, Franța și regiunea Benelux, unde ProfiCircle vrea să creeze echipe de vânzări locale, dedicate, care să o ajute să stabilească parteneriate strategice cu clienții din industriile de e-commerce, 3PL și distribuție.

Comerțul online pe piața locală se află în ascensiune de câțiva ani, ceea ce nu a putut decât să ofere un context favorabil startup-ului, care se adresează cu precădere industriei de e-commerce, logistică și 3PL.

”Pe de-o parte, retailerii și-au extins afacerile pe canale de vânzare online și pentru acest lucru au nevoie de mii de noi spații de depozitare la nivel local (Micro Fulfillment Centers – MFC), iar pe de altă parte, extinderea quick-commerce-ului a fost, de asemenea, un factor important ce a contribuit la creșterea numărului de clienți și tranzacții prin ProfiCircle”, spune CEO-ul. 

De altfel, Eduard Daniliuc estimează că Quick-commerce-ul reprezintă următorul pas în evoluția comerțului online. ”Consumatorii finali au nevoie de rapiditate, și se așteaptă la un termen de livrare foarte scurt de la plasarea unei comenzi (1-2 ore). În consecință, comercianții au nevoie de plasarea strategică a centrelor de aprovizionare, pentru a putea acoperi cât mai bine cererea”. 

Tendințele pieței: depozitele se înmulțesc în Europa pentru a reduce dependența de China

Atât la nivel local, cât și la nivel internațional, cererea pentru spațiile de depozitare de tip MFC, semi-automatizate sau automatizate este în continuă creștere, urmând tendințele din e-commerce. 

”Având în vedere contextul economic incert, putem observa nevoia firească din partea companiilor de a-și optimiza costurile prin căutarea celei mai bune oferte de la noi furnizori cu care încă nu au colaborat anterior, astfel încât să obțină un raport bun calitate-preț pentru amenajarea și echiparea spațiilor logistice și comerciale. Prin intermediul platformeiProfiCircle, clienții pot găsi inclusiv soluții de finanțare a proiectelor (prin leasing financiar sau închiriere, de exemplu)”. 

O altă tendință observată de Daniliuc este că distribuitorii continuă să crească numărul și capacitatea depozitelor pentru a avea un stoc mai mare în Europa, având în vedere întârzierea livrărilor din zona Asiei și nu numai.   

Planurile ProfiCircle pe termen mediu și lung

Pe lângă atragerea de noi finanțări, extinderea internațională, consolidarea și dezvoltarea echipei și îmbunătățirea platformei, startup-ul are în plan să automatizeze executarea designului și proiectarea sistemelor de rafturi.

”Totodată, vrem să implementăm metoda de split payment, prin care clienții vor face o singură plată, ce ulterior va fi repartizată în condițiile stipulate în contracte către mai mulți furnizori de produse și servicii”. 

Am început în acest an să avem în platformă furnizori de echipamente de ridicat și dorim să ne extindem în această piață, oferind clienților noștri posibilitatea procurării atât a sistemelor de depozitare, cât și stivuitoare.  

Echipa ProfiCircle este alcătuită în prezent din 16 membri full-time, urmând să ajungă la 28 de angajați anul viitor.

”Am recrutat programatori și manageri de vânzări, iar în 2023 plănuim să ajungem la 28 de membri, printre care programatori, key account managers, customer support specialists și nu numai”.  

Cum funcționează platforma

Platforma ProfiCircle este de tip Market Network, locul unde mai mulți furnizori de produse și servicii pot oferta, colabora și tranzacționa pentru un proiect de tip long-term de amenajare al spațiilor comerciale. Cu o singură solicitare, clientul poate primi foarte rapid trei sau mai multe oferte deja la preț redus în cadrul licitației, împreună cu oferta pentru leasing sau închiriere.

Completând online cerințele proiectului de amenajare în formularul customizat, companiile transmit cererea în care detaliază nevoia de echipamente, uneori cu asistență din partea echipei de customer support, iar ulterior platforma identifică imediat furnizorii cei mai potriviți proiectului, care sunt listați pe platformă.

Mai mult, în câteva luni, ProfiCircle urmează să lanseze un nou tip de formular (request for quotation – RFQ), cu cerințe tehnice și economice, care va fi capabil să genereze mai multe oferte pentru o cerere în mai puțin de 48 de ore, față de cinci zile cât este durata în prezent. 

Te-ar mai putea interesa și
Compania sud-coreeană LIG Nex1 a fost eliminată din licitația organizată de MApN pentru achiziția de sistene de apărare antiaeriană
Compania sud-coreeană LIG Nex1 a fost eliminată din licitația organizată de MApN pentru achiziția de sistene de apărare ...
LIG Nex1 Co., o importantă companie sud-coreeană din sectorul apărării, a fost eliminată de la licitaţia pentru cumpărarea de sisteme de apărare antiaeriană cu rază scurtă şi foarte......
ANM: Temperaturile vor fi oscilante în majoritatea regiunilor până la sfârșitul anului. Precipitații în aproape toată țara până pe 27 decembrie
ANM: Temperaturile vor fi oscilante în majoritatea regiunilor până la sfârșitul anului. Precipitații în aproape toată ...
Regimul termic diurn va avea oscilaţii de la o zi la alta în majoritatea regiunilor, până spre sfârşitul acestui an, ...
Guvernul de la Atena se așteaptă ca turismul să aducă anul viitor Greciei venituri de peste 20 de miliarde de euro
Guvernul de la Atena se așteaptă ca turismul să aducă anul viitor Greciei venituri de peste 20 de miliarde de euro
Veniturile Greciei din turism ar urma să depăşească 20 miliarde de euro anul acesta, iar primele semne pentru anul viitor ...
Turcia dorește să încheie un acord de demarcație maritimă cu noile autorități din Siria
Turcia dorește să încheie un acord de demarcație maritimă cu noile autorități din Siria
Turcia îşi propune să încheie un acord de demarcaţie maritimă cu Siria după ce un guvern permanent va fi format la ...