Edvin Abdulachim, Altex: Momentan, prețurile actuale ne asigură că nu pierdem bani. Avem o creștere a cifrei de afaceri în ton cu piața

Edvin Abdulachim, directorul comercial al Altex, liderul pieței electroIT din România, spune că resimte o scădere a vânzărilor pe segmentul primului preț de aproximativ 10%, în contextul în care românii cu venituri mai modeste amână achizițiile. În schimb, pe segmentul premium trendul vânzărilor este unu pozitiv. Cât despre evoluația prețurilor, acesta spune că momentan, dacă nu apar influențe importante în cost, cum ar fi prețul energiei electrice care este acum plafonat, acestea asigură o oarecare marjă de profit.
Alina Stanciu - mie, 10 mai 2023, 22:11
Edvin Abdulachim, Altex: Momentan, prețurile actuale ne asigură că nu pierdem bani. Avem o creștere a cifrei de afaceri în ton cu piața

În primele trei luni ale anului, Altex, liderul pieței electroIT din România, a vândut „în linie cu piața” care a crescut valoric, în principal ca urmare a inflației, cu aproximativ 10%, a declarat pentru Economica, în cadrul evenimentului European Digital Commerce Summit, Edvin Abdulachim, directorul comercial al Altex.

Potrivit acestuia, sunt însă reduceri ale volumelor vândute în zona produselor de prim preț și la anumite categorii de produse precum frigidere, televizoare. În schimb vânzările la produsele premium sunt în creștere, ca și cele de  telefoane și  produse de entertainment gen console de joc.

„Cred că piața va merge spre 10% creștere valorică, dar va fi probabil o stagnare, per total (din punct de vedere al volumelor n.red.). În anii trecuți piața de electroIT a crescut semnificativ. Este normal să vină, la un moment dat, o stagnare sau chiar o reducere. Cantitativ, situația diferă pe categorii de produse și de preț. Estimăm scăderea segmentului entry level undeva la 10% pentru că vedem o oarecare problemă în zona clienților care cumpără produse mai ieftine. Aceștia  întârzie achiziția, probabil din cauza problemelor economice. În ceea ce privește categoriile de produse, am observat o creștere sănătoasă la telefoanele mobile. La fel,  a crescut foarte mult entertainmentul și pentru că PlayStation 5 nu era disponibil anul trecut în cantități suficiente. Am observat în schimb, o scădere cantitativă la produsele de gen mașină de spălat, frigidere și televizoare. Noi avem o creștere a cifrei de afaceri în linie cu piața (valoric n.red.)”, a explicat Edvin Abdulachim.

Potrivit acestuia, telefoanele mobile din categoria superioară de preț au o creștere de peste 20-30%.

„Anul acesta este provocator prin prisma faptului că prețurile produselor de larg consum vor crește și atunci oamenii vor avea mai puțin bani de cheltuit pentru altceva”, conchide acesta.

Ce se va întâmpla cu prețurile produselor electroIT în 2023

Cât despre prețuri, managerul Altex spune că, momentan, acestea asigură profitabilitatea companiei și, teoretic, cât timp prețul la energie este plafonat, nu ar trebui să apară alte influențe importante – piața nu se mai confruntă cu o criză a semiconductorilor ca în pandemie, deci nu mai există o problemă semnificativă de aprovizionare. În schimb, transportul din China, Turcia, de unde vin în general produsele marcă proprie ale retailerului, s-a scumpit cu 10-20%.

„În general, noi încercăm să ținem cel mai mic preț din România. În același timp, misiunea noastră este profitabilitatea. Momentan, prețurile actuale, așa cum sunt ele, ne asigură că nu pierdem bani. Deci, nu ne dorim creșterea prețurilor. Dar depinde și ce se întâmplă. Dacă mâine se scumpește curentul, spre exemplu, va trebui să scotem banii respectivi de undeva, deși pe partea asta a costurilor cu curentul suntem destul de pregătiți în urma investițiilor în panouri fotovoltaice”.

Până acum, compania a montat panouri fotovoltaice pe 20 % din total de aproximativ 125 de magazine.

 

Provocări în zona mărcilor private

Referitor la mărcile private, achiziționate în general de persoanele cu venituri reduse, managerul Altex spune că acestea reprezintă o reală provocare și că sunt „destul de limitați” pe acest segment, cu extinderi ale gamei doar acolo unde producătorii brandurilor consacrate nu au mai putut asigura cantitățile necesare.

Spre exemplu, dacă un brand nu mai produce televizoare cu diagonala de 81 cm, dar există cerere pentru ele, Altex va veni cu alternativa mărcii private.

„Aceste produse entry level (de multe ori mărci private ale Altex n.red.) vin de obicei din China sau din Turcia cu costuri de transport care au crescut cu 10-15-20%, în funcție de oferte. Or, în această situație, trebuie să ai mare grijă ce produse alegi și cum le poziționezi. Trebuie să te uiți la profitabilitatea acelui produs și la utilitatea pentru clientul final. Nu poți avea, spre exemplu, un produs marcă privată pentru un produs care ar trebui să fie premium”.

 

Investiție de 9 milioane de euro într-un Altex pe două etaje. Continuă expansiunea

Cât despre planurile de expansiune, retailerul și-a planificat pentru anul acesta 10 deschideri noi, printre care și o unitate în Voluntari în care va investi 9 milioane de euro. Va fi cel mai mare magazin al retailerului de până acum, un flagship store ce va ocupa două etaje pe un teren în proprietatea grupului Altex.

Rețeaua de magazine Altex și Media Galaxy cuprinde peste 125 de magazine iar viitoarele locații vizează orașe în care Altex și Media Galaxy nu sunt încă prezente.

„Deschidem magazinele pe formatul optim în funcție de profitabilitatea respectivei zone. Însă ne dorim să avem magazine pe format mare, chiar foarte mare. De obicei, activăm în zona 1.500-2.500 de mp pentru că spațiul ne permite să ne expune produsele pentru client. Avem și câteva magazine de 700-900 mp, dar acolo nu reușim să arătăm clientului toată gama, astfel că dacă există oportunitate de relocare sau extindere,  se poate face”, mai spune managerul potrivit căruia magazinele proprii au câteva avantaje semnificative  – există posibilitatea de a gestiona costurile și sunt construite  așa cum trebuie de la început.

Expansiunea necesită însă eforturi și în ceea ce privește atragerea forței de muncă care se găsește tot mai rar în contextul expansiunii companiilor de delivery.

„Greutatea de a găsi angajații vine din două componente: aparatul de stat  și netaxarea corespunzătoare a diverselor activități precum cel de ridesharing sau food delivery. Oamenii au început să aprecieze activitățile care le permit să lucreze când vor, câte ore vor, însă ei nu plătesc taxele pe care le plătesc companiile”.

Altex este lider pe piața de retail din România, cu peste 120 de magazine deschise în țară.

Te-ar mai putea interesa și
România a dat 1,3 miliarde de euro sub formă de ajutoare de stat
România a dat 1,3 miliarde de euro sub formă de ajutoare de stat
Valoarea totală a ajutoarelor de stat aprobate în România a atins, în perioada 2019-2023, suma de 1,3 miliarde euro, iar peste 62% din proiectele de ajutor de stat aprobate au fost acordate......
Domeniu de 94 de hectare, scos la vânzare în Maramureș
Domeniu de 94 de hectare, scos la vânzare în Maramureș
Una dintre cele mai rare și valoroase proprietăți istorice din România, un ansamblu de 4 case tradiționale cu șură ...
Registrul Comerțului anunță că a limitat erorile portalului ONRC
Registrul Comerțului anunță că a limitat erorile portalului ONRC
Oficiului Național al Registrului Comerțului (ONRC) anunță că a rezolvat o mare parte din erorile noului portal al Registrului ...
Marcel Ciolacu a fost desemnat prim-ministru
Marcel Ciolacu a fost desemnat prim-ministru
Președintele Klaus Iohannis l-a desemnat pe Marcel Ciolacu drept prim-ministru al României