”Vedem că deficitul de specialiști IT, în special programatori, este la fel de mare ca anul trecut. Este dificil să estimăm acum care este impactul conflictului din Ucraina pe piață. Noi angajăm pe toate nivelurile, seniori, dar și juniori, într-un sector foarte dezvoltat și competitiv. Avem foarte multe idei, tehnologii și aplicații pe care să le dezvoltăm și să le oferim clienților noștri, dar acestea vor întârzia să apară dacă nu găsim oameni. Testăm în prezent un nou model de lucru, pe bază de proiect, cu personal din afara țării pe partea de programare. Ne gândim să aducem personal din afara Uniunii Europene și analizăm mai multe opțiuni”, a declarat fondatorul Axes Software.
Axes Software este o companie românească înfiinţată în 2005 care dezvoltă şi implementează soluţii IT dedicate domeniului logistic și în cadrul căreia lucrează peste 50 de specialişti IT. Anul trecut a obținut afaceri în creștere până la aproape 2 milioane de euro.
Piața românească de servicii de tehnologie pentru operatorii de spații logistice nu este încă la un nivel matur, așa cum și stocul de spații destinate sectorului logisticii din România este cu mult în spatele unor țări precum Cehia sau Polonia. Astfel, potrivit antreprenorului este suficient loc de creștere, iar în consecință cererea pentru soluții de automatizare va fi ”certă”.
”Nu suntem încă o piață matură în acest segment. Potrivit analiștilor din domeniu, deși stocul de spații industriale și logistice moderne din România a ajuns la 5 milioane de metri pătrați, România are de patru ori mai puțini metri pătrați pe cap de locuitor decât Cehia și de două ori mai puțin ca Polonia. Astfel, sectorul se va dezvolta cu siguranță în continuare, iar cererea de automatizare este certă. Doar folosirea inteligentă a forței de muncă împreună cu soluții software și hardware personalizate te poate ajuta să crești rapid în acest domeniu. În plus, vedem o cerere în creștere din partea industriei, ceea ce ne plasează în mijlocul unei adevărate revoluții IT pe care o traversează în prezent economia românească”, explică Petrescu.
La începutul pandemiei, ca urmare a introducerii măsurilor de izolare din primăvara anului 2020, multe afaceri din diferite sectoare de activitate au întâmpinat probleme, însă Axess Software a fost protejată de scăderea pieței ca urmare a unui contract de finanțare cu fonduri europene pentru un proiect de cercetare-dezvoltare. Acest lucru a asigurat companiei un cash flow extrem de important în acea perioadă dificilă, pentru ca în a doua jumătate a anului 2020 comerțul electronic să tragă piața în sus.
”În a doua jumătate a anului 2020, piața și-a revenit datorită comerțului online, care a explodat practic în pandemie. În același timp, și alte domenii au adoptat politici work-from-home, ca măsură de protecție pentru angajații lor. Aplicațiile noastre au ajutat astfel companiile să angajeze mai mulți oameni în domenii cu creștere rapidă, precum logistica, și în condițiile scurtării timpului de învățare a noilor softuri”, își amintește antreprenorul.
În timpul pandemiei, comerțul electronic din România a accelerat puternic și astfel că cererea de soluții de digitalizare a crescut, de asemenea. Ca urmare, anul 2021 a fost unul deosebit de bun pentru companie, care a reușit să își sporească afacerile cu 50% față de anul 2020, de la 1,2 milioane de euro la 1,8 milioane de euro.
”Tot mai multe companii au ales calea digitalizării, iar zona de supply chain a înregistrat o creștere de peste 50%. Evoluția cifrei de afaceri a fost influențată și de piață, dar trebuie să avem în vedere și faptul că prin finanțarea europeană obținută, ne-am permis să extindem gama de aplicații și să adăugăm noi tehnologii la cele existente. O astfel de aplicație nouă este cea destinată proceselor de producție din fabrici din orice sector, de la auto la industria alimentară. Ne-am extins astfel oferta din zona noastră tradițională, de logistică, spre piața industrială, cu noi oportunități de creștere pe termen lung”, spune Edward Petrescu.
Piața de logistică va crește și în acest an, dar digitalizarea acestui sector va stagna crede Edward Petrescu. Companiile își vor tempera cererea pentru digitalizare din cauza provocărilor economice și, dar și a războiului din Ucraina.
”Anul 2022 este unul al incertitudinii, iar logistica este supusă în prezent unor factori importanți de stres, care diminuează apetitul pentru digitalizare al firmelor. Mă refer în primul rând la războiul din Ucraina, care i-a determinat pe manageri să amâne deciziile privind investițiile pentru momentul când lucrurile devin mai previzibile. Apoi este inflația, care afectează bugetele companiilor care lucrează cu stocuri și care devin astfel mai puțin interesate de digitalizare și mai mult de supraviețuire.
Al treilea motiv este cel al fondurilor europene destinate digitalizării. Se tot vorbește de aproape un an de diferite programe de finanțare care să acopere și investiția în IT. Multe companii așteaptă aceste fonduri, care întârzie să apară, pentru a-și finanța investiția. La final, trebuie sa amintim de un alt factor psihologic, greu de cuantificat – iminența declanșării unei ”crize” de care se tot spun că va veni. Când aștepți o criză economică, fie că se va concretiza acum sau mai târziu, nu prea ai apetit să faci investiții.
Ca să răspund pe scurt întrebării, cred că logistica va crește și în acest an, dar digitalizarea acestui sector va bate pasul pe loc”.
Așa cum unele tendințe din online au cunoscut o accelerare extraordinară în pandemie și în domeniul digitalizării lucrurile s-au mișcat foarte repede, mai ales în 2021. Clienții caută soluții care să fie ușor de implementat, care să nu ceară o perioadă lungă de adaptare și învățare din partea personalului și care să sa fie fiabile în medii de lucru dificile.
”Aici intervine expertiza noastră, care ne ajută să oferim astfel de soluții nu doar clienților din domeniul logistic, ci și industrial. De exemplu, dacă inaugurezi un depozit sau o unitate de producție, vrei ca toate fluxurile de mărfuri și produse să le ai la îndemână încă de la început, iar oamenii să știe să folosească tool-urile puse la dispoziția lor, ba chiar și partenerii să lucreze integrat cu tine. Nu poți realiza astfel de integrări cu soluții vechi, mai puțin flexibile, care nu comunică între ele și care sunt greu de învățat și cu rate mari de defectare,”, spune Edward Petrescu, în opinia căruia performanța poate fi asigurată prin investiții în tehnologie de ultimă oră.
”Dacă vrem timpi de livrare cât mai mici la noi acasă, atunci trebuie să înțelegem că avem nevoie în spate, în producție și logistică, de o fundație solidă de soluții care să asigure acest lucru”.
Cât privește introducerea roboților care lucrează cot la cot cu oamenii în spațiile logistice, o tendință pe care industria din străinătate a început deja să o adopte, va ajunge și în România peste circa doi sau trei ani.
”Există interes pentru tot felul de automatizări pentru operațiunile dintr-un depozit, inclusiv partea de roboți. Există deja depozite inteligente în România, poate mai puțin mediatizate. Avem clienți care caută soluții pentru astfel de roboți și am integrat deja soluțiile noastre cu astfel de echipamente, dar totul este abia la început. În 2-3 ani vom auzi tot mai mult de astfel soluții implementate și în România”, a mai punctat Edward Petrescu.
Potrivit acestuia, factorii care vor influența creșterea sunt:
Axes Software a investit și investește în permanență în dezvoltarea afacerii. Există mai multe planuri de dezvoltare: unul este cel tehnologic și altul este cel destinat extinderii pieței.
”Bugetul de investiții în noi tehnologii și noi aplicații pe care le avem în plan este 500.000 de euro. Această investiție este cea mai importantă din punctul nostru de vedere și trebuie menținută indiferent de parcursul pieței. Pentru extinderea pieței avem un buget de 200.000 de euro”, mai spune fondatorul Axess Software.
Potrivit acestuia, piața este încă avidă după digitalizare, creșterea pe termen mediu și lung este certă, dar clienții potențiali stau în expectativă. Dacă lucrurile continuă pe același trend, unii dintre ei își vor pierde apetitul pentru digitalizare.
”În aceste condiții, nu prevedem o creștere a cifrei de afaceri în 2022 și ne bazăm pe o stabilizare în jurul valorilor obținute în anul 2021. Suntem totuși optimiști că piața se va adapta la noile condiții și spre sfârșitul anului și lucrurile vor reveni la normal.
Noi oferim aplicații software personalizate pe nevoile clienților. O astfel de aplicație nu se livrează de pe o zi pe alta și practic semnarea unui contract cu un client se traduce printr-o relație de lungă durată. Noi evaluăm businessul din două perspective, numărul de contracte semnate cu clienți noi, respectiv noile proiecte care vin din partea clienților existenți care își dezvoltă afacerile și automat au nevoie de dezvoltări noi sau chiar de aplicații noi”, continuă Edward Petrescu.
Astfel, 2020 a fost un an de stagnare pentru compania românească, dar 2021 a fost un an de creștere și a semnat foarte multe contracte noi. Iar pe termen lung, compania dorește să ajungă la un portofoliu de 1.000 de clienți din România. Un studiu comandat de companie la nivel național a arătat că numărul companiilor care ar putea să le devină clienți este de peste 8.000, de la peste 100 în prezent. Doar în 2021 compania și-a crescut numărul clienților cu 180% ceea ce s-a reflectat și în cifra de afaceri.
”Avem o economie dinamică și în plină dezvoltare. Este clar că nu toate aceste companii vor dori să se digitalizeze foarte repede, dar baza de clienți este foarte mare”.