„Atunci când marile companii şi guvernele lucrează împreună, ele sunt mâna stângă şi mâna dreaptă a aceluiaşi corp şi asistăm la concentrarea puterii”, a declarat americanul prin videoconferinţă în deschiderea Web Summit, mare reuniune europeană a startup-urilor şi a noilor tehnologii care se desfăşoară la Lisabona până joi.
„Dacă se creează o putere implacabilă, cum să facem să controlăm această putere atunci când este folosită împotriva populaţiei?”, a declarat Edward Snowden, în faţa antreprenorilor şi investitorilor din sectorul tehnologic.
Guvernul american a cerut recent giganţilor tehnologiei să caute o „soluţie tehnică” pentru a garanta că forţele de ordine pot avea acces la date criptate în caz de crime grave.
Fost angajat al serviciilor americane de informaţii, Edward Snowden tocmai a publicat o carte în care povesteşte motivele care l-au făcut să transmită în 2013 zeci de mii de documente secrete mai multor media şi să dezvăluie existenţa unui sistem de supraveghere mondială a comunicaţiilor şi a internetului.
Deşi recunoaşte că opinia publică începe să devină conştientă de abuzurile pe care le denunţă şi că se fac eforturi în special în Europa pentru a apăra dreptul la viaţă privată al internauţilor, el a estimat totuşi că „nu protecţia datelor creează probleme, ci colectarea datelor” şi încrederea oarbă pe care trebuie să o acordă internauţii intermediarilor tehnologici.
Inculpat în SUA pentru spionaj şi furt de secrete de stat şi cu paşaportul anulat într-un moment în care se afla în tranzit prin Moscova, Edward Snowden locuieşte în Rusia din 2013.
El a cerut protecţie unui număr de peste 20 de ţări, printre care Franţa şi Germania, potrivit AFP.