EFE notează marţi, în cadrul unui material preluat de El Pais, că îndeosebi de sensibili se arată românii şi bulgarii în privinţa relaţiilor cu Marea Britanie, al cărei guvern vrea să le limiteze drepturile, odată ce vor fi ridicate restricţiile de acces pe piaţa forţei de muncă.
Unii dintre români au dat dovadă de mult umor în faţa atitudinii Londrei, din cauza temerilor legate de o presupusă ‘invazie balcanică’. ‘Mulţi sunt supăraţi de propaganda politică şi senzaţionalismul presei britanice’, arată jurnalistul Claudiu Pândaru, care s-a ocupat de inedita campanie ‘Why don’t you come over?’, desfăşurată pe internet şi care avea drept scop ironic convingerea englezilor să vină şi să muncească în România. ‘Unii spun că va exista un exod, alţii – dimpotrivă. Însă de fapt, nu se pot face previziuni sigure’, arată el.
Semnalele de alarmă de la Londra pornesc de la presupusul asediu suferit în anii 2000, de venirea cetăţenilor polonezi, iar acum, de cea a românilor şi bulgarilor. Cotidianul ‘The Sun’ a ajuns să-i ceară premierului David Cameron să oprească ‘puhoiul’ de imigranţi săraci care ar urma să profite de serviciile de asistenţă socială din Marea Britanie. Şeful guvernului conservator de la Londra s-a grăbit să ia măsuri pentru a preveni solicitările românilor şi bulgarilor pentru indemnizaţii de şomaj la trei luni de la venirea în Marea Britanie.
Cu toate acestea, un studiu recent al Inscop arăta faptul că marea majoritate a românilor care doresc să emigreze ar prefera să o facă în Germania, şi nu tocmai în Marea Britanie. În schimb, Spania şi Italia, care în trecut au primit sute de mii de români, se află acum pe ultimele locuri, din cauza gravei crize economice prin care trec.
‘Este o scorneală, o exagerare care urmăreşte generarea de panică printre britanici, şi apariţia urii faţă de noi, fără să existe motive pentru aceasta’, după cum a explicat pentru EFE economista Maria Iordache, care şi-a luat doctoratul la London School of Economics. ‘Cei care au vrut, au plecat deja. De când am intrat în Uniunea Europeană, restricţiile nu i-au împiedicat pe cei mai buni să-şi caute de lucru afară’, mai arată ea.
De fapt, plecarea ‘creierelor’ a provocat probleme în România, care s-a confruntat cu un ‘exod’ din partea a 14.000 de medici şi 50.000 de asistenţi medicali care au plecat din 2007. Chiar şi aşa, încă mai sunt români care se gândesc serios să plece după deschiderea completă a pieţei forţei de muncă. De exemplu, Gabriela Grigori spune că are prieteni care s-au mutat deja la Londra ca să-şi facă un rost în viaţă. ‘Vreme de trei sau patru luni, aş încerca să văd dacă găsesc de lucru, în domeniul organizaţiilor neguvernamentale’, spune ea.
De cealaltă parte, guvernul României respinge orice încercare de a restrânge accesul românilor pe piaţa europeană a forţei de muncă. ‘Nu voi accepta acest tip de măsuri, care sunt menite numai pentru români şi bulgari. Acestea trebuie aplicate tuturor europenilor, fără nicio discriminare’, aminteşte EFE că a declarat premierul Victor Ponta, pe fondul poziţiilor adoptate de guvernul Marii Britanii.
În Bulgaria vecină, ţara cea mai săracă din UE, majoritatea cetăţenilor pare să manifeste puţin interes faţă de deschiderea completă a pieţei forţei de muncă. Peste 1,5 milioane de bulgari au plecat deja din ţară în ultimii 20 de ani, astfel că numărul total al locuitorilor s-a redus la aproximativ 7,5 milioane. ‘Cel care a decis să emigreze ca să muncească în străinătate, a făcut-o deja. Iar cel care nu şi-a făcut încă geamantanul, o va face, cu sau fără restricţii’, arată Sofía Ighnat Stepanok, care are 33 de ani şi locuieşte de câteva luni în Germania, unde lucrează la o agenţie de turism.
Un sondaj recent al institutului sociologic local Vitoşa arată că ridicarea restricţiilor pe piaţa forţei de muncă nu va avea efecte semnificative pentru bulgari. Numai 37% dintre cei intervievaţi susţin că s-a gândit la emigraţie în ultimii 5 ani; 63% spun că nu s-au gândit niciodată la plecarea din ţară. În sondaje anterioare, până la 50% dintre bulgari afirmau că voiau să plece din ţară, unde salariul mediu este de aproximativ 400 de euro. În cele din urmă, au plecat 6% dintre aceştia.
‘De-a lungul ultimelor luni, a avut loc o campanie murdară împotriva imigranţilor bulgari şi români. Nu există date sociologice şi nici statistice care să confirme o ‘invazie’ în Marea Britanie, de la 1 ianuarie 2014′, după cum spunea recent ministrul bulgar al afacerilor externe, Kristian Vighenin. El a precizat că, în general, bulgarii care s-au stabilit deja în Marea Britanie se bucură de educaţie bună şi formare, precum şi locuri bune de muncă. În caz contrar, nu fac decât să ocupe locurile de muncă ale britanicilor care nu le doresc, şi de aceea, imigraţia bulgarilor nu va putea fi niciodată considerată o ameninţare pentru sistemul britanic al asistenţei sociale, arăta el.