Efect Covid-19: Fondul din care e finanţată Sănătatea a primit cele mai mari subvenţii din 2013 încoace: 4,57 miliarde lei în primele şapte luni

Fondul Naţional Unic de Asigurări Sociale de Sănătate (FNUASS), din care e finanţat în mare parte sistemul asigurărilor sociale de sănătate, a avut deficit de peste 1,7 miliarde lei în primele şapte luni din acest an, în scădere atât faţă de intervalul ianuarie - mai 2020, cât şi faţă de nivelul din ianuarie - iulie 2019, arată o analiză Economica.net pe baza execuţiilor FNUASS. Scăderea deficitului Fondului Sănătăţii de datorează creşterii semnificative a subvenţiilor primite de Fond în iulie, la 3,6 miliarde de lei. În total, FNUASS a primit subvenţii de peste 4,5 miliarde de lei în primele şapte luni, cel mai ridicat nivel din 2013 încoace, reiese din analiza Economica.net. Vă amintim că din Fondul Sănătăţii se plătesc serviciile medicale acordate oamenilor bolnavi de Covid-19, şi celor asiguraţi, şi celor neasiguraţi la sistemul asigurărilor sociale de sănătate. 
Cristina Şomănescu - lun, 31 aug. 2020, 18:32
Efect Covid-19: Fondul din care e finanţată Sănătatea a primit cele mai mari subvenţii din 2013 încoace: 4,57 miliarde lei în primele şapte luni

Fondul Naţional Unic de Asigurări Sociale de Sănătate (FNUASS) este gestionat de CNAS, iar veniturile sale sunt formate din contribuţiile de asigurări de sănătate (CASS) plătite de salariaţi, dar şi de alte categorii de asiguraţi care achită CASS, din taxa clawback şi din subvenții. Din banii colectați la Fondul Sănătăţii, CNAS plăteşte medicilor, dar şi celorlaţi furnizori de servicii medicale care au încheiat contracte cu Casele Teritoriale de Asigurări de Sănătate, serviciile medicale, medicamentele şi dispozitivele medicale acordate pacienţilor. De asemenea, din Fondul Sănătăţii sunt viraţi bani către spitale ca să acopere majorările de venituri acordate personalului medico-sanitar şi auxiliar, în baza Legii salarizării unice.

Economica.net a obţinut execuţiile Fondului Sănătăţii din ultimele două luni, de la CNAS, le-a analizat şi iată ce a găsit:

A scăzut deficitul pentru că au crescut subvenţiile la Fond.

FNUASS a avut deficit de 1,71 de miliarde de lei în primele şapte luni din 2020, cu peste 4% mai mic decât în aceeaşi perioadă a anului 2019, reiese dintr-o analiză Economica.net bazată pe execuţiile FNUASS, obţinute de la CNAS. Aceasta, în contextul în care în subvenţiile primite de FNUASS ajung la 4,57 de miliarde de lei în primele şapte luni din 2020 şi sunt de aproape şase ori mai mari decât în aceeaşi perioadă din 2019, arată o analiza Economica.net.

Citeşte şi: Criza provocată de Covid-19 urcă deficitul Fondului Sănătăţii la 3,63 miliarde lei în primele cinci luni, cel puţin dublu faţă de anul trecut

Execuţia Fondului Sănătăţii în primele şapte luni ale acestui an: cresc notabil subvenţiile şi încasările din taxa clawback plătită de deţinătorii de autorizaţie de punere pe piaţă a medicamentelor.

FNUASS a avut încasări totale de 25,28 de miliarde de lei în primele şapte luni ale anului, cu 18,44% mai mari decât în aceeaşi perioadă din 2019.

Veniturile din taxa clawback plătită de deţinătorii de autorizaţie de punere pe piaţă a medicamentelor se ridică la 2,2 miliarde de lei în primele şapte luni ale anului şi sunt cu 39,65% mai mari decât în perioada identică a anului 2019.

Veniturile încasate la FNUASS din contribuţiile de asigurări de sănătate au ajuns la 18,56 de miliarde de lei în perioada ianuarie – iulie 2020 şi sunt cu 2% mai mici decât în aceeaşi perioadă din 2019. Scăderea se datorează măsurilor luate de Guvern ca să limiteze răspândirea noului coronavirus, care au condus la suspendarea sau închiderea multor firme din martie până în prezent. Aceasta, în contextul în care valoarea CASS plătite de asiguraţi e mai mare decât în 2019, pe fondul creşterii salariului minim pe economie în 2020 (cota de contribuţie a rămas la nivelul de 10% însă).

Subvenţiile primite de FNUASS ajung la 4,57 de miliarde de lei în primele şapte luni din 2020 şi sunt de peste cinci ori mai mari decât în aceeaşi perioadă din 2019, reiese din analiza Economica.net. De asemenea, subvenţiile primite de Fondul Sănătăţii în perioada antemenţionată sunt cele mai mari din 2013 încoace, arată o comparaţie făcută de Economica.net pe baza execuţiilor Fondului.
Peste 78% din valoarea subvenţiilor virate la FNUASS în primele şapte luni ale acestui an a fost virată la Fond doar în luna iulie (3,61 miliarde lei – subvenţii primite, în iulie, de FNUASS), arată analiza făcută de Economica.net.

Anul Cuantumul subvenţiilor primite de FNUASS în primele şapte luni ale anilor
2020 4,57 miliarde lei
2019 Peste 774 de milioane lei
2018 Peste 743 de milioane lei
2017 Peste 779 de milioane lei
2016 Peste 1,58 miliarde lei
2015 Peste 835 de milioane lei
2014 1,59 miliarde lei
2013 1,8 miliarde lei

Sursă: Calcule făcute de Economica.net şi bazate pe execuţiile Fondului Sănătăţii.

Precizare: diferenţa dintre încasările totale la Fond şi sursele de venit antemenţionate (CASS, clawback, subvenţii) e acoperită de veniturile FNUASS, încasate în contul unic, în curs de distribuire, precum şi de veniturile nefiscale la Fond, reiese din analiza Economica.net.

Pe ce am cheltuit banii

Plăţile totale din FNUASS se ridică la aproape 27 de miliarde de lei în primele şapte luni din 2020 şi sunt cu 16,7% mai mari decât în aceeaşi perioadă din 2019, arată execuţiile comparate de Economica.net.

Defalcat, plăţile făcute din FNUASS pentru produsele farmaceutice, materialele sanitare şi dispozitive medicale acordate în sistemul asigurărilor sociale de sănătate au ajuns la 8,26 de miliarde de lei în primele şapte luni din 2020 şi sunt cu 15,15% mai mari decât în aceeaşi perioadă din 2019, reiese dintr-o comparaţie făcută de Economica.net pe baza execuţiilor Fondului.

Plăţile din Fond pentru serviciile medicale acordate în unităţile sanitare cu paturi în primele şapte luni se ridică la 6,61 de miliarde de lei şi sunt cu 8% mai mari decât în aceeaşi perioadă din 2019.

Transferurile între unităţi ale administraţiei publice se ridică la 6,27 de miliarde de lei în primele şapte luni, în creştere cu 14,18% faţă de aceeaşi perioadă din 2019. Cei mai mulţi bani de la acest capitol merg către spitalele publice pentru acoperirea creşterilor de venituri din spitale, acordate în baza Legii salarizării unice.

Te-ar mai putea interesa și
ANPIS: Aproape 1,2 miliarde lei, valoarea alocaţiilor de stat pentru copii plătite în noiembrie 2024
ANPIS: Aproape 1,2 miliarde lei, valoarea alocaţiilor de stat pentru copii plătite în noiembrie 2024
Valoarea alocaţiilor de stat pentru copii achitate în luna noiembrie 2024 a fost de 1,2 miliarde de lei, iar suma medie plătită a scăzut uşor, de la 336,31 în octombrie, la 336,18 lei pe......
Preşedintele Vladimir Putin promite mai multe ”distrugeri” în Ucraina după atacul din Rusia de sâmbătă
Preşedintele Vladimir Putin promite mai multe ”distrugeri” în Ucraina după atacul din Rusia de sâmbătă
Preşedintele rus Vladimir Putin a promis duminică şi mai multă "distrugeri" în Ucraina după un atac cu drone în ajun, ...
Inteligența artificială și locurile de muncă. Românii, printre cei mai îngrijorați europeni de pierderea joburilor
Inteligența artificială și locurile de muncă. Românii, printre cei mai îngrijorați europeni de pierderea joburilor
Românii se află printre europenii care se tem cel mai mult că inteligența artificială va duce la pierderea multor locuri ...
BNP Paribas creează un gigant european în domeniul gestionării activelor,după tranzacţia 5,1 miliarde euro cu Axa
BNP Paribas creează un gigant european în domeniul gestionării activelor,după tranzacţia 5,1 miliarde euro cu Axa
BNP Paribas SA va plăti 5,1 miliarde de euro pentru achiziţionarea diviziei de gestionare a activelor grupului francez ...