Efectele alegerilor pe piețele financiare

15 01. 2024
Maioreanu

În România, anul 2024 va aduce cinci rânduri de alegeri. De la înființarea Bursei de Valori București, în 1997, am asistat la cinci ani de alegeri prezidențiale și șase ani de alegeri legislative. Începând cu alegerile din 2008, alegerile legislative și cele prezidențiale s-au separat, deoarece mandatul președintelui a fost mărit la cinci ani, în timp ce cel pentru parlamentari a rămas la patru ani. Din cei nouă ani electorali, șapte au fost pozitivi, în timp ce doi au fost negativi pentru bursa bucureșteană. Cei doi ani negativi au fost 2008, cu criza mondială, când indicele BET a scăzut cu peste 70% și 2020, în care s-au manifestat efectele pandemiei mondiale, cu o scădere a indicelui de aproape 2%. Cel mai bun an a fost 2004, cu o creștere de peste 101%. În medie, BET a crescut cu aproape 20% în anii cu alegeri, respectiv cu 12% în anii cu alegeri legislative și cu peste 45% în cei cu alegeri prezidențiale.

În Europa, viitoarele alegeri europarlamentare din iunie vor avea loc pe fondul creșterii popularității extremei drepte naționaliste, ceea ce va crea presiuni pentru o reorientare a ponderii politice atât în Parlamentul European, cât și, indirect, în Comisia Europeană. Ponderea creșterilor dobânzilor, incidența inflației, percepute ca fiind ridicate precum și efectele conflictelor interne sunt greu de justificat pe fondul creșterii nemulțumirilor populatiei. Cu toate acestea, este puțin probabil ca alegerile politice să miște semnificativ piețele bursiere europene.

În acest an, investitorii internaționali se vor concentra însă cel mai mult pe luna noiembrie, când alegătorii americani își vor alege următorul președinte, precum și întreaga Cameră a Reprezentanților și o treime din Senat. Piețele bursiere nu se uită atât de mult la culoarea politică, cât la evitarea incertitudinii și a blocajului politic. În anii trecuți, indicele S&P 500 a avut o evoluție mai mult pozitivă decât negativă în anii electorali americani. Au avut loc 24 de alegeri de la înființarea indicelui S&P500 în 1928. Dintre ani electorali, 20 din cei 24 de ani (83%) au oferit o performanță bursieră pozitivă. Atunci când un democrat a fost la guvernare și a fost ales tot un democrat, randamentul total pentru anul respectiv a fost în medie de 12%. Atunci când un democrat a fost la guvernare și a fost ales un republican, randamentul total al anului a fost în medie de 13%.

În contextul actual, este esențial să nu trecem cu vederea incertitudinile geopolitice care afectează dinamica globală. Situația din Ucraina, cu riscul unei escaladări, tensiunile crescânde din Orientul Mijlociu și continuarea tensiunilor legate de Taiwan, au potențialul de a produce surprize pe piețe. În ciuda acestui fapt, peste 92% dintre investitorii români se așteaptă să aibă un an 2024 profitabil, conform ultimului sondaj eToro Retail Investor Beat, 46% dintre aceștia așteptându-se la randamente de peste 15%.

Bogdan Maioreanu este analist și comentator de piață al eToro.

Despre eToro

eToro este o platformă socială de tranzacționare și investiții care le permite utilizatorilor să își dezvolte cunoștințele și veniturile ca parte a unei comunități globale de investitori. eToro a fost fondată în 2007 cu misiunea de a deschide piețele globale pentru ca toți cei interesați să poată tranzacționa și investi într-un mod simplu și transparent. În prezent, eToro este o comunitate globală cu peste 33 de milioane de utilizatori înregistrați care își împărtășesc strategiile de investiții; oricine poate urma strategiile celor care au avut cel mai mare succes. Datorită simplității platformei, utilizatorii pot cumpăra, deține și vinde cu ușurință active, își pot monitoriza portofoliul în timp real și pot efectua tranzacții oricând doresc.

Atenționare privind exonerarea de răspundere

Această comunicare este doar în scopuri de informare și educație și nu trebuie luată drept sfat pentru investiții sau recomandare personală, ofertă sau solicitare de a cumpăra sau vinde orice instrumente financiare. Acest material a fost pregătit fără a ține cont de vreun obiectiv de investiții anume al destinatarului sau de situația sa financiară și nu a fost pregătit în conformitate cu cerințele legale și de reglementare pentru promovarea cercetărilor independente. Orice referință la performanțele trecute sau viitoare ale unui instrument financiar, indice sau produs de investiții complex nu sunt și nu trebuie considerate a fi un indicator sigur pentru rezultate viitoare. eToro și Economica.net nu își asumă nicio răspundere că informațiile incluse în acest raport sunt în totalitate corecte și complete.