Efectele schimbării legii privind concediul şi indemnizaţia de creşterea copilului: statul a plătit părinţilor cu 75% mai mulţi bani

În luna decembrie 2016, suma totală plătită de stat pentru indemnizaţiile părinţilor aflaţi în concediu pentru creşterea copilului a depăşit 224,74 milioane lei şi este cu aproape 75% mai mare decât cea virată beneficiarilor în iunie anul trecut, luna anterioară intrării în vigoare a Hotărârii de Guvern care elimină plafonul maxim al indemnizaţiei pentru creşterea copilului şi creşte cuantumul minim al acestui drept la 1.063 lei. 
Cristina Şomănescu - lun, 30 ian. 2017, 22:10
Efectele schimbării legii privind concediul şi indemnizaţia de creşterea copilului: statul a plătit părinţilor cu 75% mai mulţi bani

La 1 iulie 2016 a intrat în vigoare Hotărârea Guvernului nr. 449/2016 care aduce modificări semnificative legislaţiei privind acordarea concediului şi indemnizaţiei de creşterea copilului. Cele mai importante schimbări aduse de Hotărârea Guvernului antemenţionată sunt eliminarea plafonului maxim al indemnizaţiei de creşterea copilului (ICC) şi creşterea indemnizaţiei minime garantate prin lege, de la 600 lei, la 1.063 lei lunar. 

Efectele Hotărârii de Guvern care ridică plafonul maxim al ICC şi creşte indemnizaţia minimă, la cinci luni de la aplicarea sa:

În decembrie, a crescut cu 75% suma totală plătită de stat beneficiarilor de indemnizaţie pentru creşterea copilului, faţă de nivelul din iunie 2016, anterioară intrării în vigoare a noilor reglementări. 

În luna decembrie 2016, Agenţiile pentru Plăţi şi Inspecţia Socială din ţară au plătit părinţilor aflaţi în concediu pentru creşterea copilului, în total, peste 224,74 milioane lei, arată cele mai recente informaţii făcute publice de Agenţia Naţională pentru Plăţi şi Inspecţie Socială (ANPIS).

Suma totală plătită de stat beneficiarilor de indemnizaţie pentru creşterea copilului este cu aproape 75% mai mare decât cea virată de stat în luna iunie a anului trecut, luna anterioară intrării în vigoare a HG care elimină plafonul maxim al indemnizaţiei de creşterea copilului şi creşte valoarea minimă garantată prin lege a acestui drept. 

Concret, în luna iunie 2016, ultima lună în care această indemnizaţie a fost plafonată la maximum 3.400 lei lunar şi în care indemnizaţia minimă plătită de stat părinţilor a fost de 600 lei lunar, Agenţiile pentru Plăţi şi Inspecţia Socială din ţară au plătit părinţilor aflaţi în concediu de creşterea copilului, în total, peste 128,53 milioane lei, arată datele ANPIS.

În decembrie, a crescut cu 7% numărul beneficiarilor de indemnizaţie de creşterea copilului, faţă de nivelul din luna anterioară intrării în vigoare a noilor reguli de acordarea a concediului şi ICC.

Astfel că, în decembrie 2016, statul a plătit prin Agenţiile pentru Plăţi şi Inspecţia Socială indemnizaţii pentru aproape 151.000 de părinţi aflaţi în concediu pentru creşterea copilului, cu peste 9.900 mai mulţi decât în luna iunie 2016, potrivit datelor ANPIS.

Cuantumul lunar al indemnizaţiei de creşterea copilului a crescut, în medie, cu peste 63% în decembrie 2016, faţă de nivelul din iunie anul trecut.

Valoarea medie a indemnizaţiei de creşterea copilului a fost de aproape 1.500 lei în luna decembrie. Spre comparaţie, în luna iunie, anterioară intrării în vigoare a schimbărilor legislative care au îmbunătăţit şi au făcut mai atractivă opţiunea concediului şi indemnizaţiei de creşterea copilului, Agenţiile pentru Plăţi şi Inspecţie Socială au virat părinţilor, în medie, 916 lei. 

Suma medie plătită de stat beneficiarilor de indemnizaţie pentru creşterea copilului în decembrie anul trecut e cu peste 63% mai mare decât cea virată în luna iunie a aceluiaşi an. Aceste valori trebuie interpretate cu precauţie. După ridicarea plafonului maxim al indemnizaţiei, diferenţele dintre indemnizaţiile maxime plătite lunar beneficiarilor şi cele minime, garatate prin lege, sunt foarte mari. Din acest motiv, media nu e un parametru reprezentativ pentru a ne face o imagine corectă asupra sumelor încasate lunar per beneficiar. În ciuda acestor neajunsuri, media e totuşi singurul parametru măsurat de autorităţi.

Cum s-a schimbat legea care a făcut mai atractive concediul şi indemnizaţia pentru creşterea copilului

La 1 iulie 2016 au intrat în vigoare normele de aplicare a concediului şi indemnizaţiei de creşterea copilului, aprobate în şedinţa Guvernului din data de 22 iunie 2016 prin Hotărârea Guvernului nr. 449/2016.

Care sunt cele mai importante schimbări aduse de actul normativ, în vigoare de la 1 iulie 2016:

– A eliminat plafonul maxim al indemnizaţiei, de 3.400 de lei lunar.
– Persoanele care în utimii doi ani anteriori datei naşterii copilului au obţinut venituri impozabile timp de cel puţin 12 luni beneficiază de concediu de creşterea copilului de doi ani, respectiv trei ani în cazul copilului cu dizabilităţi, şi de indemnizaţie.

  • Anterior intrării în vigoare a noilor reglementări, se luau în calcul pentru stabilirea indemnizaţiei de creşterea copilului veniturile impozabile din ultimul an anterior naşterii copilului.

– De la 1 iulie, durata concediului de creşterea copilului este de doi ani.

  • Anterior intrării în vigoare a HG nr. 449 din 2016, părinţii puteau opta ori pentru concediu de un an, ori pentru concediu de doi ani.

– Cuantumul indemnizaţiei lunare este de 85% din media veniturilor nete realizate în ultimele 12 luni din ultimii doi ani, anteriori naşterii copilului. 

– Limita minimă a indemnizaţiei creşte la 85% din salariul minim brut pe ţară garantat în plată, respectiv 1.063 lei (1.250 lei este salariul minim), faţă de 600 lei, cât era anterior intrării în vigoare a actului normativ.

  • Înainte de intrarea în vigoare a actului normativ, valoarea lunară a indemnizaţiei era de 85% din media veniturilor nete realizate de beneficiar în ultimele 12 luni anterioare naşterii copilului. Valoarea minimă şi valoarea maximă a ICC erau stabilite funcţie de valoarea indicatorului social de referinţă (de 500 lei anul trecut). Părinţii care optau pentru concediu de creştere copilului de un an încasau lunar între 600 lei şi 3.400 lei, în timp ce părinţii care alegeau concediul de creşterea copilului de doi ani obţineau lunar de la stat între 600 lei şi 1.200 lei.

– Suma suplimentară plătită lunar de stat părinţilor cu gemeni sau multipleţi creşte la 85% din salariul minim brut pe ţară garantat în plată, respectiv 1.063 lei. 

  • Anterior intrării în vigoare a actului normativ, suma suplimentară plătită de stat părinţilor cu gemeni sau multipleţi era de 600 lei lunar.

– Stimulentul de inserţie se stabileşte la 50% din valoarea indemnizaţiei minime.

Precizări: de la 1 februarie, salariul minim brut pe ţară creşte la 1.450 lei lunar, de la 1.250 lei în prezent. Prin urmare, valoarea minimă a indemnizaţiei de creşterea copilului, dar şi suma plătită suplimentar părinţilor cu gemei sau multipleţi vor fi de 1.233 lei lunar de la 1 februarie. De la aceeaşi data, valoarea stimulentului de inserţie va fi de 617 lei lunar.

Consultaţi la acest link HG nr. 449 din 2016 care reglementează în prezent regulile de acordare a concediului şi indemnizaţiei de creşterea copilului.

Te-ar mai putea interesa și
SUA impun sancțiuni împotriva a 50 de bănci rusești, pentru a le limita accesul la sistemul financiar internațional
SUA impun sancțiuni împotriva a 50 de bănci rusești, pentru a le limita accesul la sistemul financiar internațional
Executivul american a anunţat joi o serie de sancţiuni ce vizează circa 50 de bănci ruseşti pentru a limita "accesul la sistemul financiar internaţional" şi a reduce finanţarea efortului de......
Guvernul a suplimentat bugetul Ministerului Investiţiilor şi Proiectelor Europene cu 723 de milioane de lei
Guvernul a suplimentat bugetul Ministerului Investiţiilor şi Proiectelor Europene cu 723 de milioane de lei
Bugetul Ministerului Investiţiilor şi Proiectelor Europene a fost suplimentat, joi, de Guvern cu 723 de milioane de lei ...
Bogdan Ivan, ministrul Cercetării: Începând cu astăzi vom semna primele 1.000 de contracte de finanţare a primăriilor eligibile pentru Programul de digitalizare a administrației publice locale
Bogdan Ivan, ministrul Cercetării: Începând cu astăzi vom semna primele 1.000 de contracte de finanţare a primăriilor ...
Ministrul Cercetării, Inovării şi Digitalizării, Bogdan Ivan, a anunţat că începând de joi va semna primele 1.000 ...
Radu Oprea, ministrul Economiei: Guvernul a aprobat memorandumul pentru construirea primei drone românești
Radu Oprea, ministrul Economiei: Guvernul a aprobat memorandumul pentru construirea primei drone românești
Guvernul a aprobat memorandumul privitor la dezvoltarea unei drone româneşti în baza unei colaborări între Ministerul ...