Interviu Gemma Webb, CEO BAT: Efectele legii antifumat asupra celui mai mare producător de ţigarete

07 03. 2017
gemma_webb_37536100_66867900

Pe 17 martie anul trecut, intra în vigoare una dintre cele mai controversate legi din România ultimilor ani- legea 15/2016 prin care care s-a interzis fumatul în toate spaţiile publice închise, spaţiile închise de la locul de muncă, mijloacele de transport în comun, locurile de joacă pentru copii. La aproximativ un an de atunci, Gemma Webb, CEO-ul British American Tobacco, cel mai mare jucător de pe piaţa ţigaretelor din România, a explicat pentru #economica.net# care au fost efectele noii legislaţii asupra consumatorului şi care este miza miliardului de euro pe care producătorul îl va investi în România în următorii cinci ani.

R: Cum a influenţat legea privind fumatul în spaţiile publice vânzările BAT?

Gemma Webb : BAT susţine măsurile necesare pentru protejarea populaţiei de efectele fumatului pasiv. Noi respectăm toate măsurile de protejare a sănătăţii impuse de legislaţia ţărilor unde ne desfăşurăm afacerile. De asemenea, colaborăm cu autorităţile naţionale pentru a găsi cele mai bune soluţii pentru protejarea nefumătorilor. Până în prezent, nu am observat niciun impact asupra afacerilor noastre în urmă intrării în vigoare a actualei legislaţii.

R: Ce impact a avut  şi va avea Legea nr. 210/2016 privind stabilirea condiţiilor pentru fabricarea, prezentarea şi vânzarea produselor din tutun şi a produselor conexe asupra business-ului BAT?

Gemma Webb: Legea de transpunere a Directivei Europene a condus la schimbări majore la nivelul pachetelor de ţigări, care au presupus un timp de adaptare, produsele fiind deja disponibile pe piaţă. BAT a adaptat din timp producţia noilor reglementări europene. O evaluare completă se va impune după 20 mai 2017, când legea îşi va produce toate efectele şi de pe piaţă vor dispărea, de exemplu, ţigările cu alte arome decât mentolul. 

Comercializarea noilor pachete de ţigarete a început deja. Vânzarea acestora se desfăşoară în paralel cu vânzarea vechilor pachete de ţigări. Acest lucru va mai dura o perioada limitată deoarece vechiul stoc va fi epuizat, comercializarea vechilor pachete fiind oricum permisă doar până la dată de 20 mai 2017.

R: În lipsa unor norme metodologice, cum interpretează BAT prevederile Legii nr. 15/2016. Este sau nu permis să se fumeze în spaţii închise ţigări electronice sau hibrid?

Gemma Webb: Legea antifumat este foarte clară în ceea ce priveşte produsele de nouă generaţie, care nu ard tutunul. Acestea pot fi folosite oriunde, indiferent că este spaţiu închis sau deschis, cu excepţia mijloacelor de transport în comun.

R: Cum va evolua preţul ţigaretelor în 2017? 

Gemma Webb: Prețul țigărilor este influențat de nivelul accizelor, iar acesta este stabilit de către statul român. Pentru 2017, acciza a fost stabilită prin Codul Fiscal publicat în 2015.

R: În 2016, TVA generală a scăzut la 19%. De ce nu s-a reflectat această modificare în preţul final a ţigaretelor din portofoliul BAT?

Gemma Webb: În Codul Fiscal din 2015 au fost prevăzute două scăderi succesive de TVA, în 2016 și 2017. În același Cod Fiscal, s-a prevăzut și compensarea scăderii de TVA prin creșterea proporțională a accizei. De exemplu, la 1 ianuarie 2017 acciza totală la tutun a crescut la 435,58 lei/1000 țigarete de la 430,71 lei/1000 țigarete, cât era în anul 2016, pentru a compensa efectul negativ adus bugetului de stat de diminuarea cotei de TVA de la 20% la 19% în 2017. Cu alte cuvinte, reducerea TVA cu 1% nu a fost reflectată în prețuri ca urmare a creșterii cu 1,13% a accizelor.

R: BAT a selectat România că prima ţară din lume unde a lansat Kent glo iFUSE. Ce vânzări au generat aceste produse pe piaţă locală? 

Gemma Webb: România este una dintre cele 12 ţări în care British American Tobacco a decis lansarea produselor de nouă generaţie, printre care Marea Britanie, Franţa, Germania, Japonia şi Italia. În Marea Britanie şi Italia au fost lansate Vype şi Vype Pebble, ţigări electronice, în Japonia, Glo, un dispozitiv care încălzeşte tutunul, în loc să-l ardă, iar în România Glo iFuse, un produs hibrid, care conţine atât un lichid cu nicotină cât şi tutun care nu arde. Glo iFuse, produsul lansat în urmă cu un an în România a cunoscut o creştere constantă ca alternativă la ţigările tradiţionale, dar, având în vedere că vorbim despre dispozitive diferite, nu pot fi făcute comparaţii cu produsele lansate în celelalte ţări.

R: Din datele ONRC, BAT Investment S.R.L. a făcut o majorare de capital de 9,1 milioane de euro în ianuarie anul curent, banii fiind din Marea Britanie. Pentru ce s-a făcut această majorare de capital? 

Gemma Webb: Majorarea a fost facută pentru a crea o structură de capital sustenabilă pentru BAT Ro-OBU(fabrica din Ploiești), pentru a finanta investițiile de capital crescute din perioada 2015-2017 ca urmare a proiectelor noastre de dezvoltare.

R: În noiembrie anul trecut BAT anunţa un plan de investiţii de 1 miliard de euro pentru următorii cinci ani în cele trei entităţi pe care le controlează în România. Ce sume s-au bugetat pentru 2017 pentru fiecare dintre cele trei entităţi? 

Gemma Webb: Toate cele trei entităţi legale, BAT Trading, BAT Investment şi BASSE, sunt o prioritate pentru noi din punct de vedere investiţional. BAT Trading este unitatea comercială şi de marketing, Investment este unitatea de producţie, mai exact fabrică de la Ploieşti, iar BASSE este un centru de servicii regional pentru întreagă Europa. În 2017 vom extinde cu 25% capacitatea de producţie a fabricii de la Ploieşti şi vom aduce în România linia de producţie a capsulelor Neopod, folosite împreună cu dispozitivul de generaţie următoare glo iFuse. România este una dintre cele 12 ţări în care am lansat un astfel de dispozitiv, alături de Marea Britanie, Japonia şi Italia. 

R: Ce schimbări ale pieţei globale a tutunului şi ce viziuni de business au stat la baza deciziei de a investi 1 miliard de euro în România? 

Gemma Webb: România este importantă pentru British American Tobacco. Peste jumătate dintre consumatorii români aleg produsele noastre, şi jumătate dintre aceştia aleg Kent, o marca recunoscută pentru inovaţiile la nivel de produs. Acesta este şi motivul pentru care am ales să lansăm glo iFuse aici, că alternativă inovatoare la ţigările tradiţionale.

R: Care au fost motivele pentru care s-a decis ca această investiţie să se facă în România? 

Gemma Webb: Pe lângă motivele pe care le-am menţionat deja, foarte importantă pentru noi a fost şi calitatea forţei de muncă. Produsele noastre respectă standarde de calitate extrem de riguroase. Prin urmare, calitatea şi profesionalismul forţei de muncă sunt argumente vitale pe care le luăm în calcul atunci când am decis continuarea investiţiei noastre în România. Este unul dintre avantajele competitive care fac din România o piaţă atât de atractivă pentru noi în ceea ce priveşte dezvoltarea afacerii.

Fabrica de la Ploieşti era deja una dintre cele mai mari ale grupului. În urma investiţiilor din anii următori, va ajunge a două cea mai importantă a British American Tobacco din Europa.
Dacă în prezent peste 50% dintre produsele fabricii merg la export către alte 35 de ţări, estimăm că la finalul lui 2017 acestea vor depăşi deja 60% din întreagă producţie. Sigur că orice decizie de investiţii ţine cont de deschiderea autorităţilor locale şi centrale faţă de investitori, de claritatea reglementărilor şi de pregătirea profesională a oamenilor.

R:Cum priveşte BAT situaţia politică din România? Sunt acestea de natură să pună în pericol investiţiile BAT în România? 

Gemma Webb: România trece printr-o perioada de stabilitate şi de creştere economică. Suntem încrezători că autorităţile vor lua cele mai bune decizii, atât pentru mediul de afaceri, cât şi pentru cetăţeni. În ultimii ani, România a dovedit că poate fi un actor regional de prim rang, aflat într-o continuă dezvoltare, lucru datorat în mare măsură factorilor politici de decizie care au depus eforturi în consolidarea instituţiilor statului de drept, în combaterea corupţiei şi în crearea unui mediu investiţional stabil şi predictibil. Planul investiţional al BAT pentru următorii ani reprezintă o dovadă clară a angajamentului nostru şi a încrederii pe care o avem în mediul de afaceri şi în cel politic.

R: Cum se va schimbă fabrică BAT de la Ploieşti anul acesta?

Gemma Webb: Fabrica de la Ploieşti a BAT va deveni a doua că mărime din Europa şi reprezintă, până în prezent, o investiţie totală de 250 milioane de euro. Alte 100 de milioane de euro vor fi investite în următorii 5 ani. Producţia de Neopods pentru dispozitivele Ifuse (un produs hibrid, care conţine atât un lichid cu nicotină cât şi un tutun care nu arde n.red) va începe în primăvară acestui an şi se va dezvoltă treptat, odată cu cererea. În prezent, British American Tobacco creează 750 de locuri de muncă în Ploieşti, dar alte 100 vor fi create până la finalul acestui an. În ultimii trei ani, British American Tobacco aproape că şi-a dublat numărul de angajaţi, crescând de la 1.200 în 2013 la mai mult de 2.000 în prezent. Pentru 2017, avem în plan creşterea producţiei fabricii cu circa 25%, toată această producţie suplimentară mergând către export.

R: Cât la sută din producţia locală de ţigarete tradiţionale şi ţigări electronice ajunge la export? 

Gemma Webb: În prezent, 50% din producţia noastră merge către export în peste 35 de ţări, printre care Marea Britanie, Italia, Grecia, Germania şi Spania, British American Tobacco fiind unul dintre cei mai mari exportatori ai României. Această poziţie va fi consolidată în 2017, când, conform estimărilor noastre, 60% din producţie va merge către export.

R: BAT va muta producţia de capsule de nouă generaţie „neopods” pentru ţigară electronică „glo Ifuse” din Marea Britanie la fabrică din Ploieşti. De ce s-a luat această decizie?

Gemma Webb: Centrul de cercetare şi dezvoltare al British American Tobacco este în Marea Britanie. Aici a fost gândit şi dezvoltat produsul hibrid glo iFuse. Mutarea producţiei la Ploieşti este justificată de calitatea şi bună pregătire a forţei de muncă.

R: Cum a evoluat piaţă ţigaretelor din România în 2016 şi ce estimaţi pentru 2017?

Gemma Webb: Piaţă de consum a tutunului pentru 2016 a fost estimată la circa 26,4 miliarde de tigarete. Aici este inclus şi consumul produselor de pe piaţă neagră, care în 2016 a reprezentat 16.8% din total, faţă de 16% în anul anterior. Creşterea de 0.8 puncte procentuale a pieţei negre a însemnat o pierdere suplimentară la bugetul de stat de 32 de milioane de euro faţă de 2015, bani neîncasaţi sub formă de accize, TVA şi alte taxe.

2017 va fi un an decisiv în lupta cu contrabandă în contextul în care după 20 mai, când legea de transpunere a Directivei Europene a Tutunului îşi va produce toate efectele, pe pieţele vecine României vor fi disponibile ţigări nu doar la o treime din preţul din România ci şi neconforme cu standardele europene. Avem deja primele semnale că Guvernul României a înţeles importantă luptei cu contrabandă şi că sumele uriaşe de bani care se pierd acolo ar putea fi folosite pentru realizarea unor priorităţi guvernamentale.