„Ținerea României în afara spațiului Schengen este o mare nedreptate având în vedere că sunt deja câțiva ani de când îndeplinim condițiile tehnice de aderare. Se pare că o înțelegere între Olanda și Austria ne ține pentru o scurtă perioadă pe tușă. Cele două țări au agende politice și economice interne (meschine) pe care și le promovează votând împotriva României. Eforturile țării noastre de a aduce valoare în toate inițiativele politice și economice regionale promovate de Uniunea Europeană sunt duse în derizoriu de două state mici care caută pretexte să ne izoleze”, punctează Roxana Epure, Managing Partner NextUp Solutions.
Ca antreprenor în legătură directă cu 5.000 de firme, în special din transport, retail, ecommerce, turism și producție, care depind și de importuri, Roxana Epure subliniază că mediul de afaceri românesc este direct afectat de lipsa prezenței României în Spațiul Schengen.
Astfel, din acest motiv, aceasta spune că NextUp Solutions pierde posibilitatea creșterii business-ului cu 30% anual, iar în cazul agenților economici care importă sau exportă pierderea este și mai mare.
“Mediul de business din România este afectat direct, având de suferit, deoarece pierde bani și timp care înseamnă tot bani, de care ar putea beneficia economia locală. Transporturile sunt mai scumpe, birocrația mai mare și datele de livrare mult mai puțin precise când ai de trecut un număr de granițe, în special în cazul transportului rutier. De asemenea, operatorii români de transport sunt supuși unor abuzuri arbitrare din partea unor autorități vamale care nu au ce căuta acolo”, adaugă Roxana Epure, Managing Partner NextUp Solutions.
NextUp Solutions (fosta CIEL România) este dezvoltatorul unui sistem informatic integrat de tip ERP adaptat afacerilor locale. Softurile NextUp sunt folosite cu precădere în retailul online, retailul tradiţional, producţie, distribuţie şi servicii, pentru a automatiza activităţi repetitive consumatoare de resurse şi a optimiza procesele şi previziunile de business. NextUp are peste 5.000 de clienți, cu o medie de 5 utilizatori per companie. Potrivit datelor publice, cifra de afaceri a companiei a fost anul trecut de circa 7,2 milioane de lei.